No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Especial cursos de català per a adults

Juny

37 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Presentació

Pujar

Novament, ens plau fer-vos arribar el butlletí especial dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística de Girona.

En aquest número, el segon del curs 2015-2016, hi trobareu alguns recursos d'aprenentatge per a l'estiu i les recomanacions que us fan uns companys de curs per al temps lliure: indrets per descobrir, receptes de cuina, cinema, lectura...

També, com en l'anterior butlletí, presentem la història d'un alumne, que segur que us agradarà molt.

I per acabar, ens acomiadem de vosaltres fins al mes de setembre, que és quan farem les inscripcions per al nou curs; com sempre, al servei o l'oficina de català més propera.

 

US DESITGEM MOLT BON ESTIU!

Aprofita l'estiu

Pujar

Itineraris d'aprenentatge

Si vols millorar l'ús i l'escriptura dels pronoms febles, dels pronoms relatius i dels verbs, i saber usar els connectors textuals, o simplement repassar els continguts del curs, et recomanem els itineraris d'aprenentatge de nivell intermedi i suficiència.   

  

Dictats

Si creus que encara fas massa faltes d'ortografia o et costa posar els punts i les comes, pots fer els dictats en línia  de nivell intermedi, suficiència i superior. 

Parla.cat

Si vols repassar continguts del curs que has fet o vols avançar, pots fer un curs per lliure a Parla.cat 

Blogs de lectura

I si tens ganes de llegir, trobaràs recomanacions en aquests dos blogs:  

Lectures compartides, el blog de l'OC de Palafrugell 

Parlem de llegir, el blog del SC d'Olot-la Garrotxa 

​​​

Optimot

I recorda que si tens algun dubte lingüístic pots consultar:  

Curiositats lingüístiques

Pujar

Les hores

El sistema tradicional de dir les hores en català té l'origen en el rellotge de sol, que fracciona les hores en quarts i mitjos quarts. Abans, quan la gent s'agafava la vida amb més calma, no tenia la necessitat de fragmentar el temps fins al minut, sinó que la unitat mínima era el mig quart. Diem, per exemple, que són dos quarts i mig de set. Aquestes expressions es van popularitzar al camp, ja que la gent que hi treballava no podia veure l'hora que marcava el rellotge del campanar, però sí sentir el toc dels quarts: un quart, dos quarts, tres quarts o l'hora en punt.

Sabeu què volen dir aquestes locucions i frases fetes?

Històries compartides

Pujar

Joel da Silva, un uruguaià a Lesbos

En Joel da Silva viu a Lloret des del 2007. Fins llavors vivia a Montevideo, on treballava com a auxiliar d'infermeria.

Va venir de vacances amb la seva família a Lloret, on ja vivia la seva mare, i els va agradar tant que van decidir quedar-s'hi a viure.

De seguida, ell i la seva dona, la Katherine, es van apuntar als cursos de l'Oficina de Català i ara ja tenen el nivell intermedi. De fet, en Joel ha col·laborat diverses vegades amb l'Oficina de Català en les seves accions de dinamització lingüística. Per exemple, és una de les cares que van formar part de la campanya "A Lloret, sumem en català!".

 

Més informació

Els alumnes recomaneu

Pujar

Llibres

Els alumnes del C2, a la unitat 5 del temari, han d'escollir un llibre i fer-ne una ressenya. L'alumne Joaquim Bohigas de Girona ha fet aquest curs a distància amb l'Oficina de Figueres.

En Joaquim ens fa la crítica del llibre Esborraràs les teves petjades de l'autor Xevi Sala. El motiu pel qual ha triat aquesta novel·la és perquè l'escriptor és gironí i vol donar a conèixer l'obra d'un autor local.

Esperem que us animeu a llegir-vos-el, a veure què us sembla!

Xevi Sala. Esborraràs les teves petjades

Editorial Proa
Barcelona, 2014
204 pàgines

Més informació

Veniu a visitar-nos: Blanes

Uns alumnes de Bàsic 2 de Blanes ens recomanen quins racons no ens hem de perdre si anem a conèixer aquest bonic poble de la Costa Brava. Segurament aquests indrets ja apareixen a les guies turístiques, però a ells els ha agradat tant poder-ho explicar en català, que ens n'han fet un vídeo!

Pel·lícules

Els alumnes del grup de conversa de Palafrugell han estat parlant de cinema per recomanar-nos algunes pel·lícules. Una de les que ha vist més gent del grup i que volen recomanar és Avatar, la pel·lícula de ciència-ficció dirigida per James Cameron el 2009. També ens recomanen The danish girl, que explica la història real d'un pintor danès que es va voler canviar de sexe a principis de segle XX. Com que ni una ni l'altra es poden veure en català, ens en recomanen un parell de catalanes, que ens puguin servir per passar una bona estona i alhora practicar la llengua.

Segon origen 
Barcelona, nit d'hivern

Més informació

Receptes

Pastís de crema d'ametlles de la Françoise Cottin

Ens ha ensenyat a fer aquesta recepta la Françoise, que és una alumna que de febrer a juny ha fet el curs Bàsic 3 a Santa Coloma de Farners. És francesa i viu a Caldes de Malavella, amb el seu marit, des de fa un any, aproximadament. Li agrada molt cuinar... gairebé tant com aprendre català! 

Més informació

Deixa'ns el teu comentari

Pujar

Clica aquí per opinar sobre aquest butlletí especial de cursos de català.

 

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Destaquem

Cursos de català Parla.cat Sigues VxL

Contacte

Centre de Normalització Lingüística de Girona

C/ Ciutadans, 18. 17004 Girona
972 22 06 63
cnlgi@cpnl.cat
www.cpnl.cat/girona 

 

Llicència de Creative Commons 2016 Consorci per a la Normalització Lingüística