No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Portes Obertes

Butlletí electrònic sobre llengua per a comerços i empreses

31 Juny de 2016 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Comunicació escrita

Pujar

Diccionari de sinònims de Softcatalà

Diccionari de sinònims de Softcatalà

El Diccionari català de sinònims per al LibreOffice és un diccionari de sinònims, antònims i mots afins lliure per al LibreOffice de qualsevol plataforma (Windows, Linux, OSX). També es pot consultar amb el navegador web. Aquesta versió té més de 5.000 entrades.

Podeu accedir al diccionari aquí i trobareu les indicacions per instal·lar-lo aquí.

Models en català per a la contractació de personal

Models en català per a la contractació de personal

Des del web del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) es poden descarregar els documents corresponents a les diverses modalitats de contractes en català.

Aquests documents són formularis que es poden emplenar directament i imprimir-los o bé desar-los a l'ordinador.

Les modalitats de contractes que hi trobareu, a més d'un model de pròrroga i altres documents annexos, són els següents:

  - contracte indefinit

  - contracte temporal

  - contracte per a la formació i aprenentatge

  - contracte en pràctiques

Més informació

Comunicació oral

Pujar

Voluntariat per la llengua a les empreses

El programa Voluntariat per la llengua a les empreses facilita que persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys i companyes de la feina, o amb persones externes, que parlen català habitualment. L'objectiu és que les empreses ofereixin al seu personal millorar el seu nivell de català dins del seu entorn laboral. El compromís mínim de participació dels voluntaris és de 10 hores, normalment distribuïdes en 1 hora setmanal.

El Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf ofereix a l'empresa i als participants el suport i l'assessorament necessari per dur a terme aquest programa.

 

Més informació

Voluntariat per la llengua a les empreses

Bones pràctiques

Pujar

Segons el grup WICCAC, una desena de sectors comercials presenten un ús alt del català a Internet

Segons el grup WICCAC, una desena de sectors comercials presenten un ús alt del català a Internet

Segons el Baròmetre de l'ús del català a Internet de maig 2016, publicat pel grup WICCAC, el 64,55% dels webs dels 35 sectors observats tenen versió en llengua catalana. En les primeres posicions, se situen diversos sectors culturals i, significativament, el sector de vins i caves que té el 97,01% dels webs en català. Cal destacar també que el 96,08% dels organitzadors de fires utilitzen aquesta llengua a Internet.

D'altra banda, altres sectors comercials presenten un ús alt del català, ja que tenen entre el 65% i el 78% dels webs en català. En concret, les editorials i llibreries, els diaris i revistes, les òptiques, les sales de cinema, els mitjans de comunicació, les immobiliàries, els jocs i videojocs i també els establiments d'alimentació i begudes.

Podeu consultar els índex d'ús de català de tots els sectors aquí.

L'AIJEC lliura el Premi Jove Empresari 2015

L'AIJEC lliura el Premi Jove Empresari 2015

A començaments de juny, l'associació Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) va lliurar diversos guardons a empresaris joves que s'han destacat per la seva trajectòria o pel seu èxit en l'ambit dels negocis. També es va lliurar el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, que premia l'aposta per la llengua catalana en l'àmbit empresarial, a la companyia d'alimentació Natrus, dedicada a l'elaboració de productes carnis 100% naturals i d'alt valor afegit, que ja va ser finalista del Premi Jove Empresari el 2014.

Els premis tenen el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

Més informació aquí.

Notícies de llengua

Pujar

Sessions per a emprenedors dels cursos del SIE de la Mancomunitat Penedès Garraf

Sessions per a emprenedors dels cursos del SIE de la Mancomunitat Penedès Garraf

Al mes d'abril es va signar un conveni de col·laboració entre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el Servei d'Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès Garraf per fomentar la campanya "Català i empresa. Ja estàs al dia?" entre els emprenedors de les dues comarques.

Durant els últims mesos s'han organitzat diverses sessions per difondre el marc legal lingüístic que afecta les empreses i algunes orientacions per millorar la comunicació amb els clients, anomenades "En quina llengua hem d'atendre els clients?". Aquestes sessions s'han emmarcat dins del programa de formació sobre gestió empresarial que condueixen els tècnics del SIE a diferents municipis de l'Alt Penedès i del Garraf. De moment, s'han organitzat quatre sessions a les quals han assistit emprenedors de les localitats de referència: 20 a Vilanova i la Geltrú; 12 a Sitges; 8 a Santa Margarida i els Monjos i 14 a Sant Pere de Ribes. La valoració global d'aquesta sessió per part dels emprenedors ha estat de 3,45 sobre 4.

Si voleu ampliar aquesta informació, cliqueu en aquest enllaç.

Fem Ribes i el Servei de Català de Sant Pere de Ribes presenten el concurs “Relats per al cafetó”

Fem Ribes i el Servei de Català de Sant Pere de Ribes presenten el concurs “Relats per al cafetó”

El concurs, organitzat per l'associació de comerciants Fem Ribes i el Servei de Català d'aquesta població, ha promogut la presentació de relats que continguin aspectes reals o ficticis relacionats amb els comerços de Ribes. El període d'admissió de microrelats va començar el dia 27 d'abril i es va acabar el 27 de maig. Hi haurà un premi de 100 euros, en format de vals de regal de 10 euros, per comprar als comerços associats a Fem Ribes. Els premis es lliuraran el dia 10 de juliol.

S'ha escollit el nom de "Relats per al cafetó" perquè, d'entre els relats presentats, se'n seleccionaran 12 que es publicaran en un volum que es podrà trobar a les cafeteries i bars associats a Fem Ribes. D'aquesta manera, la clientela en podrà gaudir mentre fa un cafetó.

Més informació al nostre web.

Quatre tallers lúdics per promoure el joc en català a Vilanova i la Geltrú

Quatre tallers lúdics per promoure el joc en català a Vilanova i la Geltrú

Per donar continuïtat a la promoció de les joguines i el joc en català, durant el mes de maig s'han organitzat els Tallers de primavera en l'espai de tres botigues de Vilanova i la Geltrú que col·laboren en la campanya "I tu, jugues en català?". A més a més, aquesta programació ha estat possible gràcies a la participació d'altres col·laboradors: la Xarxa d'Entitats per la Llengua (XELL), l'entitat Gran Penya i una autora local. En cadascun dels quatre tallers organitzats, també hi ha participat activament el personal de les botigues en què s'ha fet cada taller.

En total, 57 nens i els seus acompanyants han assistit a les activitats organitzades. Entre els assistents, s'ha difós l'aplicació per a mòbils "Jocs en català", que permet consultar l'oferta de joguines en català disponible actualment al mercat.

Més informació a la notícia del web del CNL.

Concurs lingüístic 'Endevina-la!' als establiments comercials de l'Alt Penedès i el Garraf

Concurs lingüístic 'Endevina-la!' als establiments comercials de l'Alt Penedès i el Garraf

El dilluns 9 de maig va començar l'Endevina-la!, un joc per resoldre jeroglífics que el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf ha organitzat juntament amb establiments comercials de les dues comarques. En concret, hi han participat 143 establiments de sis poblacions: a l'Alt Penedès, 39 a Vilafranca del Penedès i 39 més a Sant Sadurní d'Anoia; al Garraf, 44 a Vilanova i la Geltrú, 8 a Sitges, 8 a les Roquetes (Sant Pere de Ribes) i 5 a Cubelles. Durant les tres setmanes en què es podia participar en el concurs, cada establiment ha tingut exposat a l'aparador o a la porta un cartell amb un dels jeroglífics del concurs.

Del 7 al 16 de juny, els serveis i oficines del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf lliuren els premis del concurs mitjançant un sorteig entre les butlletes que s'han recollit.

Aquesta activitat, que dinamitza el sector comercial, està pensada com una activitat oral per als alumnes dels cursos, que s'han hagut d'adreçar als establiments per demanar-los la butlleta de participació i els l'han hagut de retornar amb la solució i les seves dades personals.

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Equip de redacció

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

   

Contacte

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

SC de Vilafranca i l'Alt Penedès
C. de Pere el Gran, 32
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 61 79
Fax: 93 818 05 01
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

Llicència de Creative Commons 2016 Consorci per a la Normalització Lingüística