Consorci per a la Normalització Lingüística

El CPNL, distingit amb el guardó Ad studia humanitatis fovenda - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El CPNL, distingit amb el guardó Ad studia humanitatis fovenda


La facultat de Filosofia i Lletres de la UAB atorga aquest reconeixement al CPNL en el marc de la inauguració del curs acadèmic.

Dimarts 5 de novembre, Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, i Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i Cultura, van fer el lliurament de la distinció Ad studia humanitatis fovenda ("Per a l'afavoriment de les humanitats") al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). 

La distinció reconeix l'esperit de col·laboració del Consorci amb la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB -i en concret amb el Departament de Filologia Catalana- pel que fa a la provisió continuada de llocs de pràctiques als estudiants del Grau en Estudis de Llengua i Literatura Catalanes, i a la participació desinteressada del Consorci en el grup de reflexió per a la reforma dels estudis esmentats, que entrarà en vigor el curs 2020-2021.

L'acte es va celebrar a l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres, en el marc de la inauguració del seu curs acadèmic, i va comptar amb la presència de Josep Madorell, gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, que va recollir el guardó i va agrair la distinció. 

Madorell va destacar l'evolució del Consorci, que en trenta anys ha passat de ser una escola de llengua a consolidar-se com l'ens que «facilita la incorporació de les persones d'origen estranger a la societat catalana a través de la llengua». Actualment, el 73 % d'alumnes del Consorci són d'origen estranger. 

Amb la distinció Ad studia humanitatis fovenda, el gerent del Consorci va posar en relleu la importància de la col·laboració entres les dues institucions i com això pot contribuir a la innovació del Grau en Estudis de Llengua i Literatura Catalanes.

Entre els convidats, hi van assistir també altres directius i responsables de l'organització del Consorci.

En la categoria individual, el guardó el va recollir el Dr. Josep Santaló Pedro, per les seves col·laboracions amb la recerca universitària en biologia cel·lular i pels valors d'ètica aplicada a la investigació biomèdica.

El lliurament dels reconeixements va tenir lloc després de la lliçó inaugural del curs acadèmic, a càrrec de Ferran Barenblit, director del MACBA, que va exposar la dissertació artística «(Tres) anècdotes per reflexionar sobre l'art contemporani».

Una distinció per actitud i valors 

La distinció Ad studia humanitatis fovenda es va crear el 2016 per distingir anualment una persona i una institució que hagin destacat per defensar i incorporar en la seva praxis els valors propis dels estudis d'humanitats o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la investigació de la Facultat.

El guardó consisteix en un gravat exclusiu i numerat de l'artista sabadellenc Isidre Manils i un diploma acreditatiu.

En les edicions anteriors les institucions distingides han estat la Societat del Gran Teatre del Liceu (2016), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2017) i el Museu Arqueològic de Catalunya (2018).

Cinc anys de col·laboracions

La col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística amb els Estudis de Llengua i Literatura Catalanes de la UAB comença el 2014 amb la intenció de facilitar que els estudiants del grau puguin fer les pràctiques als diversos centres de normalització lingüística (CNL) i coneguin vivencialment les tasques que s'hi desenvolupen.

Des d'aleshores, 13 alumnes del grau han realitzat 135 hores de pràctiques al CNL de Barcelona, al CNL Eramprunyà (Castelldefels, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans), al CNL L'Heura (Santa Coloma de Gramenet), al CNL de Sabadell, al CNL Vallès Occidental 3 o al CNL de Terrassa i Rubí.

Arran d'aquesta col·laboració, la UAB va sol·licitar la participació de l'Àmbit de Formació i Foment del CPNL en el grup de reflexió per a la reforma dels estudis del grau de Llengua i Literatura Catalanes que entrarà en vigor a partir del curs 2020-2021.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística