Consorci per a la Normalització Lingüística

Parelles lingüístiques del VxL a les empreses i a la sanitat - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Parelles lingüístiques del VxL a les empreses i a la sanitat


El Voluntariat per la llengua (VxL), a més de formar parelles lingüístiques des del 2003 entre persones majors d'edat que volen practicar el català o ajudar a practicar-lo, és un programa que s'ha anat adequant a les necessitats de col·lectius específics per donar resposta a diferents àmbits.

D'entre aquests sectors, hi ha el socioeconòmic, en què el VxL s'ofereix a empreses des del 2009 i a hospitals i altres centres sanitaris des del 2010. Des de llavors, la col·laboració amb empreses com T-Systems de Barcelona, Catalana Occidente de Sant Feliu de Llobregat, la Fundació Amàlia Soler de Vilafranca del Penedès, l'Esclat de Montmeló o el Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), entre d'altres, ha donat com a resultat més de 300 parelles lingüístiques formades només en aquest àmbit. De la mateixa manera, en l'àmbit de la sanitat, la implicació d'hospitals com el Sant Jaume d'Olot (premi Pompeu Fabra al voluntariat lingüístic 2012), el Sant Joan de Reus, el de Mollet, el de Bellvitge o el Joan XXIII de Tarragona; residències, centres geriàtrics, o CAP d'arreu de Catalunya, ha propiciat la formació de també gairebé 300 parelles lingüístiques amb professionals o usuaris del sector.

En aquests àmbits, els aprenents poden practicar el català amb companys i companyes de feina o amb persones externes (voluntaris del VxL amb qui tinguin compatibilitat d'horaris disponibles). D'altra banda, encara que la recomanació és en general de fer una trobada d'una hora a la setmana, la freqüència i la durada es poden adaptar als suggeriments de l'organització (dos cops per setmana durant l'estona d'esmorzar, per exemple). A més, amb la modalitat virtual del VxL es facilita també la pràctica del català als treballadors que viatgen habitualment i que no poden fer un voluntariat presencial per qualsevol altre motiu.

L'objectiu, en qualsevol cas, és que les empreses o els centres sanitaris puguin oferir la millora del nivell de català oral al seu personal dins de l'entorn laboral i guanyin d'aquesta manera en competitivitat, qualitat de servei i arrelament amb l'entorn immediat, alhora que incentiven la cohesió interna. Els resultats demostren que el fet que el personal pugui entendre el català i expressar-s'hi amb fluïdesa millora la comunicació interna, però també la relació amb els clients, pacients o usuaris.

Aquest és el cas del centre geriàtric Maria Gay de Girona, que aquest mes d'octubre ha encetat la vuitena edició del VxL amb la xifra més alta de parelles lingüístiques constituïdes fins al moment al centre. Gestionades pel CNL de Girona, onze noves parelles integrades per treballadores aprofiten les pauses d'esmorzar o berenar per fer les trobades. D'entre les participants, n'hi ha que ho han fet des del primer moment de la proposta, ara fa ja set anys, i d'altres que s'hi ha anat sumant al llarg d'aquest temps. A més, totes elles es comprometen a canviar la llengua de relació laboral, que en moltes ocasions fins ara era el castellà. D'aquesta manera, les aprenentes trobaran més espais per millorar la fluïdesa en català. 

En Jordi Pijiula, director del centre geriàtric, parla sobre l'experiència en aquest vídeo: https://youtu.be/zrsEviXDAPg

Qualsevol empresa, espai d'empreses o centre sanitari de qualsevol tipus interessat a implementar el VxL o difondre'l entre els seus treballadors pot posar-se en contacte amb el CPNL a través d'aquest enllaç o adreçar-se al centre de normalització lingüística que tingui més a prop (www.cpnl.cat/xarxa).

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística