Consorci per a la Normalització Lingüística

El Voluntariat per la llengua reconeix els seus voluntaris - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El Voluntariat per la llengua reconeix els seus voluntaris


Els voluntaris que participen en el Voluntariat per la llengua (VxL) són persones majors d'edat que parlen català habitualment, no necessiten cap certificat que n'acrediti el nivell i no és necessari que el sàpiguen escriure. El seu compromís és conversar en català durant una hora a la setmana, presencialment o a través de videoconferència, amb un aprenent que necessita practicar la llengua en un ambient distès, quotidià i agradable.

Sense aquests voluntaris que ofereixen desinteressadament una part del seu temps al VxL, el programa no seria possible i és per això que sovint se'ls fan reconeixements de tot tipus, tant per part dels centres de normalització lingüística (en actes de cloenda d'edicions de VxL o del curs acadèmic del CNL) com d'entitats o organismes del territori.

Aquest és el cas, per exemple, dels dos voluntaris més antics de Torelló, que el CNL d'Osona va distingir durant la presentació d'una nova edició del VxL a la vila aquest mes d'octubre. El regidor de Cultura de Torelló, Xavier Lozano, va obsequiar en Quim Camprubí i en Joan Montanyà (que ja fa 13 i 9 anys respectivament que formen part del programa de forma ininterrompuda) amb dues entrades per anar al teatre Cirvianum (entitat col·laboradora del VxL) i els va lliurar també un diploma d'agraïment per la seva col·laboració. 

En l'àmbit de Justícia, els voluntaris que van participar en la desena edició del VxL al Centre Penitenciari Brians 1 (que va cloure al juliol, gestionada com fins ara pel CNL Ca n'Ametller) van bufar les espelmes commemoratives que el Centre de Formació d'Adults de la presó els van preparar com a mostra d'agraïment i van rebre també, juntament amb els aprenents interns, els diplomes de reconeixement. 

A Sant Feliu de Llobregat, ja fa onze anys que la regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament organitza pels volts de Sant Jordi la Festa del voluntariat (en el marc de la Setmana per la Llengua) per reconèixer les persones que participen en el VxL de la població que gestiona el CNL Roses. Enguany, voluntaris i  també aprenents del VxL van rebre una rosa i un exemplar del llibre Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història, com a reconeixement a la seva dedicació.

També són ja habituals els reconeixements als voluntaris del VxL en el marc de les activitats que els punts de voluntariat local organitzen al voltant del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre. Enguany, el CPNL concentrarà diverses activitats de VxL a tot territori del 2 al 5 de desembre i les difondrà a les xarxes socials (juntament amb testimonis de voluntaris del VxL que també col·laboren en altres tipus de voluntariat ) amb les etiquetes #josocVxL i #DIV2019.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística