Consorci per a la Normalització Lingüística

Presents al Campus 2019 de la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Presents al Campus 2019 de la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística


El campus va tenir lloc el 17 i 18 d'octubre a Donostia. Les experiències Ofercat i Emmarca't van destacar com a exemples de promoció del català a l'àmbit socioeconòmic

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPDL, segons denominació en anglès) va celebrar el Campus 2019 els dies 17 i 18 d'octubre a la ciutat de Donostia, Guipúscoa, sota el títol "Activar l'ús social de les llengües minoritàries". 

Amb l'objectiu de generar debat, reflexió i intercanvi d'idees al voltant de la promoció de les llengües minoritàries, els ponents convidats van tractar monogràficament els casos concrets del País Basc, Catalunya i Gal·les.

Per exposar les polítiques lingüístiques de Catalunya, concretament en l'àmbit socioeconòmic, les jornades van comptar amb les intervencions d'Anton Ferret, cap del Servei d'Informació, Difusió i Estudis de la Direcció General de Política Lingüística, i Carles de Rosselló, cap del Servei de Foment de l'ús del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Anton Ferret va presentar el programa Emmarca't, que impulsa el català com a llengua de màrqueting i que argumenta 50 raons per fer marca en català. En el seu torn, Carles de Rosselló va explicar l'Ofercat i els plans que se'n deriven, adreçats a augmentar la presència del català en el petit comerç. Més concretament, es va emfasitzar la importància d'incorporar les persones nouvingudes que regenten un petit negoci al català.

Eines estratègiques 

Tant el programa Emmarca't com l'Ofercat són eines de promoció de l'ús de la llengua catalana, impulsades per la Direcció General de Política Lingüística, amb el suport del Consorci per a la Normalització Lingüística.

El programa Emmarca't parteix de l'anàlisi de la situació lingüística de les principals marques i s'adreça a les grans empreses perquè incorporin el català com una oportunitat de negoci. Des de l'inici del programa, la Direcció General de Política Lingüística s'ha posat en contacte amb 312 empreses de 406 grans marques.

Dins del programa Emmarca't, aquest mes d'octubre el Consorci per a la Normalització Lingüística ha iniciat les proves pilot de l'Emmarca't territorial, que consisteix a fer un seguiment exhaustiu de les principals marques locals i comarcals, amb visites personalitzades i l'oferiment dels serveis del CPNL. Les proves es faran en 120 empreses dels territoris de cinc centres de normalització lingüística (CNL): el CNL L'Heura (Santa Coloma de Gramenet), el CNL de Badalona i Sant Adrià, el CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (el Baix Camp i el Priorat), la delegació de les Corts del CNL de Barcelona i el CNL Montserrat (l'Anoia, el Bages, la Cerdanya i el Berguedà).

D'altra banda, arran dels resultats de l'Ofercat al territori, el Consorci també ha desenvolupat els Plans Ofercat, amb l'objectiu d'incrementar l'ús del català als comerços, especialment en els que tenen personal nascut a l'estranger. Els Plans Ofercat duen a terme activitats per promoure la sensibilització i l'ús de la llengua, i per facilitar el coneixement de la legislació lingüística.

Durant el 2018 es van iniciar Plans Ofercat a Tarragona, el Vendrell, Tortosa, Lleida, Granollers, Girona, Badalona i l'Hospitalet. Al llarg del 2019, n'hi ha previstos a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Mataró, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Una iniciativa d'abast europeu

El Campus 2019 de la xarxa NPLD és la segona edició d'un espai de reflexió i debat sobre les llengües minoritàries, que pretén cridar l'atenció dels estaments oficials amb responsabilitat en la planificació lingüística. La primera edició va tenir lloc l'octubre del 2018, a Udine (Itàlia), amb el títol de "Planificació i avaluació de les polítiques lingüístiques".

L'organització del Campus és a càrrec de la Fundació Coppieters, que promou la investigació de polítiques a nivell europeu i internacional, centrada principalment en la gestió de la diversitat cultural i lingüística.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística