Consorci per a la Normalització Lingüística

El CPNL acosta els seus cursos de català a 230 professionals sanitaris - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El CPNL acosta els seus cursos de català a 230 professionals sanitaris


El Consorci per a la Normalització Lingüística treballa per impulsar i afavorir l'ús del català en sectors concrets de la societat catalana. És el cas de l'àmbit de la salut, amb un gran nombre de professionals sanitaris que venen d'arreu i que desenvolupen la seva especialitat a hospitals de tot el país. És per això que durant el 2017 el CPNL va signar un conveni amb el Departament de Salut, per oferir formació en llengua catalana a centres sanitaris per a aquests professionals residents i altre personal de l'àmbit sanitari que vulgui fer-los.

Aquesta col·laboració es concreta, principalment, en el Curs de català per a professionals sanitaris (20 hores), que inclou una reflexió sobre l'ús de la llengua en l'atenció a l'usuari i les primeres nocions de llengua catalana. D'aquesta manera els assistents conscients que l'adequació a la llengua de l'usuari forma part d'una bona atenció. En el curs es treballen expressions quotidianes i frases senzilles per satisfer les primeres necessitats comunicatives en l'àmbit sanitari.

Des de 2017 aquests 18 cursos han reunit un total de 230 inscrits a sis centres sanitaris: l'Hospital Clínic, la Vall d'Hebron, l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Hospital del Mar, i l'Arnau de Vilanova de Lleida. Actualment el conveni amb el Departament de Salut segueix vigent i es preveu que el nombre de cursos continuï creixent.

Parelles lingüístiques en els centres sanitaris

El programa Voluntariat per la llengua (VxL), de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i gestionat pel CPNL, també té presència a l'àmbit de la salut, a través de la formació de parelles lingüístiques formades per un voluntari que parla el català amb fluïdesa i un professional sanitari que l'entén i parla però el vol millorar.

Concretament, des del 2017 s'han format un total de 95 parelles lingüístiques, en centres com l'Hospital Sant Joan de Reus, l'Hospital Universitari de Bellvitge o el Santa Tecla i el Joan XXII de Tarragona, entre d'altres. Aquesta actuació del VxL s'estén, també, a altres àmbits, com a residències per a la tercera edat, on es planifiquen activitats i parelles lingüístiques amb els residents, i que té un vessant social tan important com el lingüístic.

Dins de les actuacions del Voluntariat per la llengua en l'àmbit sociosanitari, cal destacar també una presentació del VxL a la Societat catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT) per part de les coordinadores del programa de la DGPL i del CPNL: Voluntariat per la llengua a l'àmbit sanitari: parelles per fomentar-hi l'ús del català.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística