Consorci per a la Normalització Lingüística

7è concurs de microrelats de CNL del Maresme - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

7è concurs de microrelats de CNL del Maresme


Des de fa set anys, amb l'arribada de Sant Jordi, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) del Maresme organitza un concurs de microrelats. Aquest certamen es va crear l'any 2012 per dinamitzar els comptes de Twitter i Facebook tant del CNLdel Maresme com del Voluntariat per la llengua (VxL), donar-los a conèixer i alhora facilitar que la tasca del CNL arribés a públics nous.

Com que el concurs va néixer en una comarca determinada i la intenció era dirigir-nos al públic del Maresme, ja des dels inicis els temes dels microrelats es van proposar amb lògica comarcal. Així, el microrelat ha de fer referència a algun paisatge o entorn característic de la comarca, a una percepció que la defineix, a la impressió de cadascú. En definitiva, a un tema, tan genuí com sigui possible, del Maresme.

Eina de comunicació, d'educació i de creació

Des del CNL del Maresme vam apostar des del començament per tenir presència a les xarxes socials, perquè ens ofereixen nous canals de difusió d'allò que fem, ens obren la possibilitat d'estar en contacte amb nous públics, principalment joves, però no només, i alhora són noves eines per treballar la llengua amb alumnes i amb la població en general.

Pel que fa a l'àmbit de l'ensenyament, les xarxes socials ens permeten introduir les TIC a les aules. Cal aprofitar tot el nostre bagatge i coneixement i, al mateix temps, tot el que ens ofereix la tecnologia per fer de l'aprenentatge de la nostra llengua un procés integrador que esdevingui útil en la vida quotidiana dels alumnes, en les seves relacions personals, a la feina...

El concurs de microrelats a Twitter no requereix gaire coneixements tècnics, tampoc cal fer el microrelat a l'aula si no es tenen els mitjans tècnics, però en canvi, sí que ofereix moltes aplicacions didàctiques. Escriure un tuit  permet fer un treball de redacció breu, concisa, amb un llenguatge precís i significatiu, de puntuació, al mateix temps que s'incentiva  l'escriptura creativa. A més, és important el que se'n deriva: un sentiment de pertinença a un grup, a un col·lectiu de persones que tenen un interès en comú: aprendre la llengua.

Per últim, però no menys important, també ens permet col·laborar amb entitats del territori, com ara les biblioteques, el Consell Comarcal del Maresme o l'Ajuntament de Mataró, entre d'altres.

Com s'hi pot participar: una pinzellada de les bases

El concurs és obert a la participació de tothom, només cal ser seguidor d'un dels perfils de Twitter i de Facebook del CNL del Maresme. S'inicia per Sant Jordi i té una durada aproximada d'un mes. Els participants han de ser majors d'edat, i ho han de fer des d'un perfil personal de Twitter. El jurat decideix quines són les tres piulades finalistes; únicament només hi pot haver una piulada finalista per participant.

Els guanyadors es donen a conèixer uns dies abans de la festa de cloenda dels cursos del CNL del Maresme, durant la qual se'ls lliuren els premis.

La llargada del microrelat està limitada a 280 caràcters al Twitter i 50 paraules al Facebook. Sempre han d'incloure l'etiqueta que s'estableix a cada edició: enguany era #tocsmaresme.

Aquest any com a exemple

El primer concurs el vam titular "El Maresme i el tren";  el segon, "El Maresme i el mar"; el tercer, "Gust de Maresme"; el quart, "Olors del Maresme"; el cinquè, "Remors del Maresme"; el sisè, "Mirades del Maresme" i, aquest any, el setè, "Tocs dels Maresme". Aquest any ha estat el de més participació, amb 80 microrelats presentats.

L'accèssit ha estat per a Joan Cabot, amb el  microrelat ple d'ironia que complementa amb el joc de paraules.  

"Primer de tot caldria no confondre Maresme amb marasme. A partir d'aquí, l'esplèndid servei de la línia R1 de Renfe, que recorre la comarca, s'acosta força al segon mot."

El 3r premi ha estat per a Cinta Sierra, amb un microrelat amb ritme, que expressa un sentiment negatiu i repetitiu, i que capgira al final en un desig positiu.

"Dilluns: cotxes, motos, trens... botzines, fum. Tots cap a Barcelona. Garbuix. Divendres: cotxes, motos, trens.... botzines, fum. Tots cap al Maresme. Bon cap de setmana!"

El 2n premi, que delimita l'espai descrit, incloent paisatges i productes del Maresme i relacionant-lo amb terra d'acollida ha estat per a Jaume Cases, pel microrelat:

"Des del turó de Montgat fins al de la Tordera s'estén la nítida llum del Maresme, amb les alzines i els pins entre els bancals de vinya i de maduixera: rials sorrencs i una allargada mar d'acollida.".

El 1r premi, amb una gran capacitat de descripció d'un espai de la comarca sense citar-lo, incloent sensacions i creant metàfores sorprenents i agradables ha estat per Antoni Vacas, pel microrelat:

"La marinada esquitxa suaus pètals d'aigua als nens que esvaloten les onades. L'escuma blanca i tendra refreda les espurnes de sorra. El brogit sinuós que no s'apaivaga mai, em fa enyorar els dies d'infant quan les mans jugaven entre el llim i l'aigua."

Aquest any, com els últims anys, han contribuït a aportar-hi premis el Consorci de Promoció Turística del Maresme, l'Ajuntament de Mataró i la Xarxa  de les biblioteques del Maresme. A més a més, escriptores locals com l'Emília Illamola i la Pilar Gonzàlez Agàpito han aportat exemplars dels seus últims llibres.

Valoració

Any rere any, no només ha crescut el nombre de participants i de microrelats, que ens han ajudat a difondre el concurs i els dos perfils de Twitter i Faceboo, també s'ha incrementat el nombre dels seguidors dels dos perfils.

El fet que la temàtica hagi estat sempre local ha facilitat que s'hi hagi implicat el Consell Comarcal del Maresme, que hi col·labora fent-ne difusió i aportant-hi un dels premis. També ha refermat la col·laboració que tenim amb la xarxa de biblioteques de la comarca, que n'ha fet difusió, ha formant part del jurat del concurs i ha col·laborat en els premis.

Tot plegat ens esperona a continuar proposant aquest tipus d'activitat entre l'alumnat, els participants del VxL i el públic en general.


CNL del Maresme

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística