Consorci per a la Normalització Lingüística

Una trobada de valoració del Voluntariat per la llengua ben especial - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Una trobada de valoració del Voluntariat per la llengua ben especial


Una de les activitats que es proposen als participants en el Voluntariat per la llengua (VxL) són les trobades de valoració en què poden aportar la seva opinió sobre el desenvolupament de les converses amb la parella lingüística.

A Vilafranca del Penedès se'n va fer una de ben interessant el passat 13 de juny, en el marc d'una exposició de titelles que voluntaris, aprenents i alumnes dels cursos de català del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès (del Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf) havien fet en un taller conduit per una aprenenta del VxL.

D'entre les valoracions que es van recollir, ben positives i engrescadores, hi va haver la d'alguns voluntaris que deien: "m'ho passo molt bé", "és molt enriquidor conèixer altres persones", "sempre hi ha coses per parlar" o "ha anat molt bé".

Els aprenents, per la seva banda van comentar que amb el VxL havien progressat molt: "el VxL va molt bé, tens més confiança per parlar", "m'ha anat molt bé practicar el català", "m'ha ajudat molt per desenvolupar-me parlant en català, perquè havia nascut aquí, però no el parlava", "volia aprendre"...

A part de l'aprenentatge de la llengua oral, també van valorar positivament la part lúdica i humana que els oferia el programa: "ens ho passem molt bé", "ens agrada molt", "les llengües són per obrir fronteres, conèixer persones...".

Aquell mateix dia es van exposar els titelles inspirats en els personatges de la llegenda de Sant Jordi que s'havien creat al taller fet durant els mesos d'abril i maig. L'activitat va anar a càrrec d'Analía Invernizzi, escenògrafa i aprenenta del VxL, i hi van participar una quinzena de persones, entre voluntaris, aprenents i alumnat.

La idea del taller va néixer de la curiositat i les ganes de compartir de l'Analía, quan va descobrir, després de fer una bona recerca, que els titellaires catalans de mitjan segle XIX van començar a utilitzar -i posteriorment a difondre- una tècnica de construcció i manipulació especial, única al món. L'objectiu era conèixer-la i recrear-la amb materials actuals.

Al mateix temps que els participants anaven coneixent, pas a pas, la tècnica de construcció, s'anava contextualitzant el treball manual amb l'explicació sobre la història dels titelles, quina funció tenien en el seu inici i com van anar evolucionant.

L'aula del Servei de Català es va omplir de materials per retallar, esculpir, modelar, pintar, cosir a màquina... i setmana a setmana, poc a poc, en un ambient distès i concentrat, van anar sorgint, de les mans de cada alumne, personatges plens d'expressió i creativitat. El fil conductor d'aquesta activitat: el català.

Els participants en el taller van acabar satisfets d'haver conegut i practicat aquesta tècnica i d'haver augmentat una mica més el coneixement de la cultura del país.

Per a l'Analía conduir el taller de titelles va ser tot un repte per al seu aprenentatge de català. Buscar informació sobre el tema i treballar el vocabulari pertinent per transmetre'l als seus alumnes, van ser dues feines que va haver de fer per tirar endavant aquesta activitat.

L'exposició del 13 de juny va mostrar el treball i el resultat final, del qual els seus creadors n'estaven realment satisfets!

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística