Consorci per a la Normalització Lingüística

Microconverses en català a Montcada i Reixac - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Microconverses en català a Montcada i Reixac


Les "Microconverses" és una activitat duta a terme pel Servei Local de Català de Montcada i Reixac (del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3) amb l'alumnat dels cursos de català i voluntaris del Voluntariat per la llengua (VxL) en establiments col·laboradors del programa. De l'abril al juny, se'n van fer tres a al Cafè Colon, al Sí K bo i al Montcata Vins.

L'objectiu de l'experiència és reunir alumnes de diferents nivells de català i voluntaris del VxL perquè parlin entre ells en format de parelles durant 3 minuts. D'aquesta manera, es promou l'ús de la llengua més enllà de l'aula i en un context distès.

Com que l'eix central és fomentar l'expressió oral en català, el fet que siguin converses rotatives de curta durada entre parelles fa que tothom parli amb tothom i que l'intercanvi d'experiències sigui més positiu.

Per tal que l'activitat fos totalment transversal, es va tenir en compte que la ubicació fos a tres punts diferents de la població. La primera va ser al Cafè Colon, local mític del centre històric montadenc. La segona, a la cafeteria Sí K bo, ubicada al Pla d'en Coll, i l'última al Montcata Vins, dins del marc de la Fira d'Artesania i del Comerç del barri de Can Sant Joan. Com a resultat final, una trentena de persones amb ganes de xerrar, intercanviar i compartir vivències amb un objectiu ben clar: passar una bona estona amb el català com a llengua vehicular.

En el cas concret del Cafè Colon, la dinàmica va ser la següent: els alumnes de nivell Intermedi i Suficiència, i els voluntaris lingüístics, s'asseien en taules petites i els alumnes de nivell Bàsic i Elemental anaven passant per cada taula durant els 3 minuts estipulats per conversar sobre temes diversos (com ara la feina, els hobbies, la música, etc.). Un cop feta l'activitat, amb una durada total d'uns 30 minuts, es va fer una reflexió per tal que tots els alumnes prenguessin consciència de la necessitat de poder parlar de qualsevol tema i de manera distesa en català.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística