Consorci per a la Normalització Lingüística

El Voluntariat per la llengua no s'atura a l'estiu! - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El Voluntariat per la llengua no s'atura a l'estiu!


Les vacances poden ser una bona època per practicar el català o ajudar a practicar-lo tot conversant amb una parella lingüística, de manera presencial o a través de videoconferència, siguis on siguis del món. És per això que el Voluntariat per la llengua (VxL) no s'atura en tot l'any: les persones que hi vulguin participar s'hi poden inscriure en qualsevol moment i les parelles ja formades poden anar-se trobant quan els vagi millor, no importa en quines dates sigui.

Les noves parelles lingüístiques podran fer les seves trobades setmanals al llarg de l'estiu. Un exemple són les formades el 10 de juliol a Santa Coloma de Queralt per part del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona, l'11 a la seu del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (coincidint amb els cursos intensius de català del juliol) o la formada per la Núria i l'Aroa (companyes de feina de la Fundació Ana Ribot de Pallejà) al CNL Ca n'Ametller en l'àmbit de l'empresa.

Des del 2 fins al 25 de juliol, el Servei Local de Català de Vilafranca (del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf) du a terme el "VxL estiu", tots els dimarts i dijous de 10 a 11 h. La dinàmica és en parella i en grup i s'hi fa servir el material "Llegir per parlar, llegir per aprendre".

El dia 4 de juliol va començar una nova edició del VxL a Mediona, amb un acte que es va fer a "El Pantinkillo" (referent al municipi com a centre d'activitats i de suport i assessorament, per a tot tipus de públic però en concret al públic més jove). A l'acte, que va ser possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Mediona (organisme adherit al VxL), s'hi va presentar el programa i s'hi van donar les orientacions als participants.

D'altra banda, també durant l'estiu es continuen oferint moltes i ben diverses activitats complementàries, especialment pensades per a aquesta època de l'any, adreçades als participants en el VxL (i sovint, també a l'alumnat del CPNL) que vulguin gaudir-ne. El 25 de juny, per exemple, es va dur a terme una nova sessió de VxL exprés a Tarragona, basada en la tècnica de l'speed dating (cites ràpides) que permet als participants parlar cadascun amb tres o quatre participants més. Cada conversa dura aproximadament 10 minuts i el canvi d'interlocutor es marca amb un instrument sonor. D'aquesta manera, experimenten vivencialment amb diferents persones el que podrien ser els primers minuts de les trobades del VxL.

Durant el mes de juliol, es fa a Reus el "Fem un beure?" tots els dimecres d'11 a 12 h a la Cafeteria Núria. Fins al 26 de juny, s'havia fet a Cambrils (al bar El Tamboret adherit al VxL) i a Reus (al forn pastisseria Can Vicenç Selecte). Es tracta d'una tertúlia en català oberta als VxL, l'alumnat i la població en general. No necessita inscripció, s'hi pot afegir qualsevol persona que hi passi i li vingui de gust xerrar en català mentre fa un beure.

El 27 de juny, els participants en els clubs de lectura fàcil de Badalona i Sant Adrià de Besòs que condueixen voluntaris del VxL del CNL de Badalona i Sant Adrià van assistir a l'espectacle en forma de conferència-concert "La llengua com a ofici", un homenatge a Teresa Pàmies (en el centenari del seu naixement) interpretat per Big Mama que es va fer a l'Espai Betúlia de Badalona. D'una manera molt personal i sentida, l'artista va alternar la interpretació de 10 cançons amb explicacions sobre la vida personal, política i professional de l'escriptora. Com a tancament de l'acte, va intervenir un fill de Teresa Pàmies que va mostrar el seu agraïment a les activitats generades en commemoració de l'Any Teresa Pàmies.

El 28 de juny el VxL del CNL El Prat de Llobregat va ser convidat a l'activitat "Apropa't i opina", una dinàmica participativa per conèixer la opinió de la ciutadania envers temes diversos. Aquell dia es va prestar especial atenció a la participació de tothom pel que fa a edat, cultura i llengua, facilitant la promoció de la interculturalitat i la intergeneracionalitat. El CNL hi va participar per parlar del programa VxL, amb l'assistència de persones voluntàries i aprenentes.

El 10 de juliol, el CNL de Barcelona va organitzar una ruta guiada pels carrers, edificis i monuments representatius del barri de Les Corts amb visita inclosa a la seu del Districte. El mateix dia, el CNL Montserrat va fer també una sortida amb els participants en el VxL per la zona del regadiu del Poal de Manresa. Els va acompanyar el biòleg, geòleg i docent Ignasi Cebrian, que els va parlar dels valors naturals, biològics, ambientals i històrics d'aquest paratge natural que forma part de l'Anella Verda de Manresa. També el mateix dia, la Biblioteca Josep Soler Vidal, amb el suport del Servei Local de Català de Gavà (del CNL Eramprunyà) va organitzar un joc d'escapada sobre el personatge literari Tirant lo Blanc al qual van poder assistir els participants en el VxL.

L'11 de juliol, el VxL i l'alumnat del Servei Local de Català de Sant Feliu de Llobregat (del CNL Roses) van assistir al taller "Doblem en català?". El mateix dia, a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa es va fer una tertúlia (en el marc del Club de Lectura Fàcil conduït per Rachid Bissi, voluntari que havia començat en el VxL del CNL de les Terres de l'Ebre com a aprenent) sobre el llibre Un rellotge amb dues inicials, de Sílvia Llorente.

El 18 de juliol es va fer la cloenda de les tertúlies del Punt de Trobada del VxL a Cubelles que s'han fet durant el curs 2018/2019. Per celebrar-ho, els VxL i totes les persones que volguessin conèixer el programa van compartir durant una hora converses en català relacionades amb els plats i les begudes que posem a la taula per celebrar les festes i les ocasions especials dels països dels assistents i en van far un tast.

El 24 de juliol es va fer una Trobada de Scrabble a la fresca a Vilanova i la Geltrú. L'activitat s'adreçava a totes les persones a qui agraden els passatemps, els jocs de taula i la llengua i vulguin gaudir de les emocions de les lletres de l'Scrabble. La va conduir en Jordi Pujol i Fauquer, membre de la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) i voluntari del VxL.

L'època estival és també el moment de celebrar actes de cloenda amb les parelles lingüístiques que ja han finalitzat les trobades, moltes vegades coincidint amb l'acabament dels cursos de català del CPNL. El 4 de juliol, per exemple el CNL de Lleida va celebrar la cloenda del VxL amb una visita guiada al Parc de la Mitjana que va acabar amb un esmorzar consistent en coca amb xocolata.

El 9 de juliol, un grup de voluntaris i aprenents del VxL del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura va participar en la passejada pel camí del Rec de la Selva del Camp. Anna Saperas, directora del CNL i aficionada a l'excursionisme, va guiar l'activitat i va anar explicant l'origen i les característiques del recorregut, que transcorre al costat dels conductes que abastien d'aigua el municipi i al voltant del qual encara s'observen restes dels molins que feien servir l'aigua per funcionar. Durant el trajecte es podien observar cartells amb imatges de la fauna i la flora representativa del lloc i els assistents van aprofitar per comentar alguns dels noms més curiosos. A banda de caminar, els voluntaris i aprenents també van aprofitar les ombres i els llocs de descans per reposar, observar la natura, berenar, posar en comú algunes experiències i valorar individualment la participació de cadascú en el VxL.

El mateix dia, els participants en la 25a edició del VxL a Molins de Rei (en què s'han format un total de 21 parelles lingüístiques), celebraven l'acabament de les trobades a la pista de la Federació Obrera. S'hi van lliurar diplomes als voluntaris i aprenents en agraïment a la seva participació en el programa.

Finalment, el 12 de juliol es va fer la cloenda del VxL d'Igualada amb una visita guiada a Cal Granotes, una adoberia del segle XVIII, situada al barri del Rec d'Igualada, que conserva intactes els elements més característics d'una adoberia de fa tres-cents anys.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística