Consorci per a la Normalització Lingüística

El CPNL celebra l'Any Brossa amb desenes d'accions commemoratives durant la primera meitat del 2019 - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El CPNL celebra l'Any Brossa amb desenes d'accions commemoratives durant la primera meitat del 2019


A mig camí entre la poesia, l'art plàstic i la dramatúrgia, Joan Brossa és una figura inclassificable i imprescindible de la cultura catalana. El Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Joan Brossa i l'Ajuntament de Barcelona organitzen i coordinen l'Any Joan Brossa per commemorar el centenari del naixement de l'artista.

El Consorci per a la Normalització Lingüística hi posa el seu gra de sorra amb la participació de l'alumnat i els participants del Voluntariat per la llengua a les activitats a l'aula i amb esdeveniments en els 22 centres de normalització lingüística d'arreu de Catalunya. Alguna de les accions compten amb la col·laboració del Departament de Cultura i de diverses entitats i organismes com ajuntaments, escoles, biblioteques, ràdios municipals, associacions i centres culturals, entre d'altres.

Màgia, xerrades, murals...

Són, aproximadament, una cinquantena d'actes celebrats durant la primera meitat de 2019, amb accions que van des de les activitats a classe fins a les exposicions, passant per la conferència-espectacle "Joan Brossa i la màgia", les mostres de poemes visuals, xerrades sobre Brossa, concursos literaris, espectacles visuals i poètics, frases de l'autor als aparadors de les botigues, murals, racons literaris i lectura i creació de poemes.

Moltes d'aquestes accions s'han emmarcat dins d'altres esdeveniments o jornades destacades, com per exemple el Dia Mundial de la Poesia, el Dia Internacional de la Llengua Materna, la Setmana de la Poesia de Barcelona, la diada de Sant Jordi o altres iniciatives pròpies dels centres com ara el concurs "Si l'encertes, l'endevines".

Fins ara hi han participat els centres de normalització lingüística de 26 municipis de Catalunya: Barcelona (10), Hospitalet de Llobregat (3), Cornellà de Llobregat (2), Sant Feliu de Llobregat (4), Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Cerdanyola del Vallès (5), Terrassa, Granollers, Mollet del Vallès, Montmeló (2), Montornès, Montesquiu (Osona), Centelles, Berga, Tàrrega, Lleida, Girona, Olot, Salt, Figueres, Reus(3), Tortosa, Cambrils, Sant Sadurní d'Anoia i Les Roquetes.

Alguns actes destacats     

Dels actes duts a terme durant aquesta primera meitat de l'Any Brossa en podem destacar el Dictat Popular de l'Hospitalet, organitzat pel CNL de l'Hospitalet i la Xarxa de Biblioteques de la ciutat, que va aplegar un centenar de persones i es va centrar en un fragment de l'Alfabet desbaratat, de Joan Brossa. L'activitat, que cada any té més participació, va servir per obrir les Festes de la Primavera de la ciutat.

També cal destacar les accions organitzades pel CNL de Barcelona en el marc de la Setmana de la poesia de la ciutat. Així, la delegació de Sants-Montjuïc i les Corts del va introduir la figura de Joan Brossa dins el cicle "Escoltem els poetes", mentre que la d'Horta-Guinardó va instal·lar dos daus gegants (semblants als que utilitzava Brossa en la seva poesia visual Contra l'atzar) a partir dels quals els alumnes van crear micropoemes.

Per la seva banda, la delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi i també la de l'Eixample van exposar murals amb els poemes visuals més destacats de l'artista i dels alumnes de català del centre. I, a Sants, es van organitzar diferents activitats amb l'objectiu d'entendre la diversitat de la seva poesia i fer una reflexió sobre el paper de la poesia en la societat.

La creació d'elements poètics visuals per part dels alumnes ha estat una activitat molt estesa entre els centres, com per exemple al CNL de Terrassa i Rubí, on van organitzar un taller de postals brossianes on els alumnes van poder crear els seus propis missatges per regalar.

L'alumnat també ha pogut participar en alguns concursos, com el Concurs Brossa Mollet, celebrat per Sant Jordi i organitzat pel CNL del Vallès Oriental, el Centre d'Estudis Molletans-Ajuntament de Mollet, la Biblioteca Can Mulà i el Museu Abelló.

Per últim, i pel que fa al CNL de Lleida, els alumnes de Bàsic 1 de Tàrrega i un grup de joves de l'Associació Alba de Tàrrega van participar en un taller de poesia visual a partir de l'obra de Joan Brossa. A més, també a Tàrrega, i aprofitant que el dia Internacional de la Poesia també ho és del Síndrome de Down, l'Associació Down de Tàrrega va participar amb els alumnes de català en un taller de composició poètica visual.

Podeu consultar totes les activitats del CPNL relacionades amb l'Any Brossa en aquest web.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística