Consorci per a la Normalització Lingüística

La col·laboració del CPNL i les biblioteques: una relació llarga, intensa i duradora - Notícies del CPNL

Notícies CPNL

La col·laboració del CPNL i les biblioteques: una relació llarga, intensa i duradora


Des de fa ja anys el Consorci per a la Normalització Lingüística ha normalitzat la col·laboració amb les biblioteques de tot el territori, amb l'objectiu de realitzar-hi activitats, però també d'apropar l'activitat del CPNL a altres equipaments municipals fora de l'aula. Durant l'any 2018 aquesta col·laboració va arribar a un total de 258 biblioteques d'arreu de Catalunya

Amb aquesta col·laboració, l'alumnat que acaba d'arribar pot trobar un nou espai per teixir-hi complicitats, conèixer millor el seu entorn i saber quins són els serveis que tenen a l'abast. En aquest sentit, les biblioteques intervenen d'una forma molt clara en la socialització de persones nouvingudes i són l'escenari perfecte per incentivar l'aprenentatge i la millora de la llengua a través de la lectura.

La tipologia de les activitats que el Consorci fa a les biblioteques és variada. D'una banda, es promouen accions per al foment de la lectura, formació i conversa: clubs de lectura fàcil, grups i sessions de conversa en català, tallers de lectura en veu alta, marató de lectura popular de poesia i vermuts poètics, lectura de contes, trobades amb autors catalans o sessions informatives sobre el Parla.cat, entre d'altres. També s'hi treballen activitats com Llegir per parlar, llegir per aprendre, de la Direcció General de Política Lingüística, presentacions de llibres o mercats d'intercanvi de llibres entre els usuaris.

D'altra banda, un dels aspectes més destacats d'aquesta col·laboració és l'espai que les biblioteques cedeixen al Voluntariat per la llengua (VxL). En aquest sentit, cada cop són més les biblioteques d'arreu de Catalunya que disposen d'un punt d'informació i inscripció del programa. La col·laboració entre biblioteques i el VxL és molt important per a la difusió del programa, ja que segons una enquesta encarregada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el 32% dels catalans van visitar alguna biblioteca pública durant el passat mes d'abril i precisament són els més joves (als quals el VxL vol especialment arribar, d'entre 18 i 30 anys) el segment de la població que més ho fan.

Recentment, s'hi ha afegit la biblioteca Josep Picola de Sant Joan de les Abadesses. A partir d'ara, les persones que hi vagin hi trobaran informació del VxL i s'hi podran inscriure.

A banda de donar suport al programa fent difusió entre els seus usuaris (a través dels materials de difusió exposats, de les exposicions de VxL que acullen, d'anuncis a les seves pantalles o de publicacions en els seus butlletins o a les seves xarxes socials), també hi ha moltes biblioteques que cedeixen un espai per a les parelles lingüístiques i es converteixen en Punt de Trobada del VxL (de vegades anomenat el Racó del VxL). A més, les biblioteques són sovint l'escenari dels actes de presentació o cloenda de parelles lingüístiques.

Tant els alumnes dels cursos de català com els voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua poden gaudir també de l'organització d'activitats (moltes d'elles emmarcades en commemoracions com ara el Dia Mundial de la Poesia, el Dia Internacional de la Llengua Materna, el Dia de la Dona o Sant Jordi). En aquestes activitats els alumnes i els participants en el VxL poden gaudir de tertúlies o clubs de lectura fàcil (de vegades, conduïts per voluntaris del VxL), presentacions de llibres a càrrec dels seus autors, cicles de cinema en català, sessions de recursos a la xarxa, visites guiades a la biblioteca, jocs de dinamització cultural, concursos, gimcanes i exposicions que els ajuden en la pràctica de la llengua.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística