Consorci per a la Normalització Lingüística

10a edició del VxL al CP Brians 1 i la primera a Brians 2 - Notícies del CPNL

Notícies CPNL

10a edició del VxL al CP Brians 1 i la primera a Brians 2


Des del 2009, el VxL ja ha format gairebé un miler de parelles lingüístiques només en aquest àmbit de la Justícia 

 

El Voluntariat per la llengua (VxL), que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i gestiona el CPNL des del 2003, es va estendre a l'àmbit de la Justícia (entre d'altres) a partir del 2009. El primers centres penitenciaris on es van fer parelles lingüístiques amb interns van ser el de Figueres i el de Girona (substituïts ara pel CP Puig de les Basses) i el CP Lledoners. Enguany, s'hi afegeix el CP Brians 2, a la vegada que el Centre de Normalització Lingüística (CNL) Ca n'Ametller celebra la desena edició de VxL al CP Brians 1 amb l'organització de tres grups conduïts per dos voluntaris cadascun.

Aquests sis voluntaris per la llengua dedicaran una hora a la setmana a fer conversa en català amb els aprenents interns, que són alumnes del Centre de Formació d'Adults Artur Martorell, dins del centre penitenciari ubicat a Sant Esteve Sesrovires. 

Com ja és habitual, els voluntaris que hi participen han dut a terme una primera sessió de formació i coordinació amb la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, amb el centre penitenciari i amb el CNL Ca n'Ametller per tal de conèixer les particularitats de l'activitat. 

En el cas de Brians 2, ha estat imprescindible per a la posada en marxa de l'activitat la col·laboració del Centre de Formació d'Adults Víctor Català, del Departament d'Ensenyament, de la Taula de Participació Social del CP, del Departament de Justícia, i també de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord. 

En aquesta primera edició de VxL a Brians 2, l'Emili i l'Antònia són els dos voluntaris lingüístics que, des de l'abril i fins al juny, dinamitzaran l'hora de conversa en català setmanal amb els interns. Tots dos també havien participat en diverses edicions del VxL al CP Brians 1 en altres ocasions. 

En aquestes trobades, l'interès principal és que els aprenents puguin practicar el català com a complement de les classes de català que segueixen al centre de formació d'adults. A més, però, el fet de dur a terme el programa amb voluntaris externs al centre penitenciari promou la necessitat d'utilitzar la llengua catalana en les relacions interpersonals pensant en el moment en què es reprengui la vida social i laboral no reclusa. 

De la mateixa manera que es constata en altres àmbits en què es treballa des del VxL, aquest no és només un programa que permet la pràctica del català en contextos diversos, sinó que promou la cohesió social mitjançant la relació entre persones que d'una altra manera potser mai no s'haurien conegut i que ajuda a trencar barreres i desfer prejudicis. 

El VxL es duu a terme actualment a cinc centres penitenciaris (a més de Brians 1 i 2, al CP de Dones de Barcelona - Wad-Ras-, al CP Lledoners i al CP Puig de les Basses) i també al centre educatiu de justícia juvenil l'Alzina. 

La col·laboració del CICAC 

A més, el VxL forma parelles lingüístiques entre treballadors de serveis territorials del Departament de Justícia i promou el programa a través del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya, CICAC (que ja al 2009 va suposar la incorporació d'advocats de Reus i Tarragona a la iniciativa). En aquests moments, ja són una trentena d'advocats col·legiats a Barcelona, Figueres, Girona, Lleida, Manresa, Sant Feliu de Llobregat i Tarragona que han participat o participen en el VxL, la majoria d'ells com a voluntaris.

A l'abril, el CICAC va publicar en el seu web l'article "El Voluntariat per la llengua es va consolidant a l'àmbit de la justícia i l'advocacia" i també en va fer menció a través del Butlletí de la Comissió de Llengua especial de Sant Jordi

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística