Consorci per a la Normalització Lingüística

605 persones conversen en català durant el 2018 des de 26 països gràcies a la modalitat virtual del VxL - Notícies del CPNL

Notícies CPNL

605 persones conversen en català durant el 2018 des de 26 països gràcies a la modalitat virtual del VxL


El mes de gener de 2017 la Direcció General de Política Lingüística va posar en marxa amb el CPNL la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua, amb l'objectiu d'estendre'l a persones que, per distància geogràfica o altres raons, no podien coincidir presencialment per practicar el català amb una parella lingüística.

A més, la nova modalitat augmenta la flexibilitat del programa, ja que les parelles poden decidir fer trobades presencials o virtuals en funció del que els convingui al llarg de les 10 trobades setmanals que es comprometen a fer. 

La nova proposta ja va tenir una bona acollida el primer any, amb 224 parelles que van conversar en català a través de videoconferència i l'any 2018 aquesta xifra es va incrementar en un 55%. En total, l'any passat van ser 348 les parelles en modalitat virtual, amb 605 participants (273 voluntaris i 332 aprenents), que van contactar des de 26 països d'arreu del món.

Cal destacar també l'interès que el fet de poder fer les converses des d'un ordinador o dispositiu mòbil ha despertat entre el públic jove: la mitjana d'edat dels inscrits en aquesta modalitat és inferior que en la presencial, ja que predominen els voluntaris de 18 a 29 anys i els aprenents de 30 a 39 anys. Pel que fa a la participació dels homes, el percentatge és major en la modalitat virtual (amb un 45%) que en la presencial, tot i que continua sent inferior a la de les dones.

La valoració dels participants en la modalitat virtual del programa és molt bona: el 99,5 % la recomana a les persones que volen aprendre català i el 92% dels aprenents manifesta haver millorar la capacitat de parlar-lo. El grau de satisfacció amb el VxL virtual és d'un 4,55 sobre 5 i l'atenció rebuda es valora en un 4,53 sobre 5.

De la mateixa manera que en la modalitat presencial, els inscrits en la modalitat virtual disposen d'una persona de referència del CPNL que els ofereix atenció personalitzada, constitueix les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, els orienta i resol les consultes, els ofereix materials en línia de suport a la conversa, un carnet de VxL amb avantatges i un certificat de participació un cop han finalitzat les trobades.

Durant el 2018 (any en què es complien els 15 anys del programa), el Voluntariat per la llengua va constituir un total de 10.677 parelles lingüístiques, de les més de 135.000 formades des del 2003.

El VxL virtual a El Periódico i a Xarxanet

La modalitat virtual del VxL va ser objecte al març d'un reportatge al diari El Periódico en què es recollien els testimonis de les parelles lingüístiques formades per una aprenenta sèrbia resident a Belgrad i una voluntària que viu a Barcelona d'una banda i un aprenent mexicà resident a Monterrey i una voluntària de Barcelona que viu al Regne Unit d'una altra.

També Xarxanet.org, portal d'internet de la xarxa associativa i de voluntariat de Catalunya, es va fer ressò de la modalitat virtual del VxL el 12 d'abril amb la publicació d'una entrevista a la coordinadora del programa del CPNL.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística