Consorci per a la Normalització Lingüística

El CNL del Maresme es bolca en el Dia Internacional de la Llengua Materna amb la III Gimcana de les Llengües - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El CNL del Maresme es bolca en el Dia Internacional de la Llengua Materna amb la III Gimcana de les Llengües


El passat dijous 21 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna, una jornada aprovada per la UNESCO ara fa vint anys i que vol fer valer la diversitat lingüística i cultural de tots els pobles del món, amb una especial atenció a aquelles llengües desprotegides o en una situació de risc.

El Consorci per a la Normalització Lingüística es va sumar a la celebració amb activitats i accions en els 22 centres de normalització lingüística que té repartits per tot el territori. D'aquesta manera, els alumnes van donar a conèixer les particularitats i idiosincràsia de les seves llengües maternes.

Un dels centres que es va bolcar en la commemoració va ser el Centre de Normalització Lingüística (CNL) del Maresme, amb la tercera edició d'un dels actes més destacats d'aquesta jornada: la Gimcana de les Llengües. De l'11 al 22 de febrer, coincidint amb els actes de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a Mataró, es van publicar preguntes relacionades amb llengües de tot el món al Facebook i Twitter del CNL del Maresme i també es van repartir butlletes de participació entre l'alumnat dels cursos del centre, l'Escola Oficial d'Idiomes i els Centres de Formació d'Adults.

L'activitat tenia com a objectiu donar a conèixer la diversitat lingüística de la comarca, fomentar el respecte per totes les llengües i despertar la curiositat vers els altres parlars. Els participants hi van poder participar en català, anglès, francès o alemany.

A més d'aquesta gimcana, el Maresme va ser escenari d'altres accions emmarcades dins del programa Mataró, + de 100 llengües (organitzat per l'Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona i el Departament d'Educació de la Generalitat), com l'exposició a la Biblioteca Antoni Comas Les llengües dels catalans, del Grup d'Estudis de Llengües Amenaçades (GELA), es van incorporar alguns plafons amb informació sobre la procedència i les llengües de l'alumnat de diferents centres educatius de la ciutat.

El CNL del Maresme també va participar en el festival Diversita't (organitzat per la Coral Primavera per la Pau, l'Associació catalana d'Esperanto i Òmnium Cultural) al Casal de l'Aliança de Mataró, on els alumnes van llegir poemes en la seva llengua materna, hongarès, rus, ucraïnès i mandjac, per donar veu a la diversitat lingüística de la ciutat.

Per últim, la mateixa biblioteca va acollir l'acte de cloenda del Dia Internacional de la Llengua Materna, amb una xerrada a càrrec del filòleg Pere Mayans, sobre els parlants de Mataró i la relació entre les diferents llengües que s'hi parlen. Després es va celebrar la taula rodona Les llengües maternes dels mataronins, amb alumnes del CNL del Maresme, que van compartir la seva experiència en l'aprenentatge de llengües i de com parlar català els ha ajudat en el seu dia a dia.

A escala general, el Consorci per a la Normalització Lingüística va celebrar una cinquantena d'actes repartits per tot el país, la majoria d'ells organitzats de manera conjunta amb altres agents culturals del territori. Per al CPNL, compartir experiències de multilingüisme permet que els alumnes nouvinguts se sentin identificats des del respecte per la seva llengua d'origen, i això els facilita la creació de vincles positius amb l'aprenentatge de la llengua d'acollida.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística