Consorci per a la Normalització Lingüística

Celebració de l'Any Pompeu Fabra - Especial empresa

Butlletí del CNL de Girona especial empresa

Celebració de l'Any Pompeu Fabra

EXPOSICIÓ "POMPEU FABRA. UNA LLENGUA COMPLETA"

Presenta de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l'obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. S'ha pogut veure a Santa Coloma de Farners, Lloret de Mar, Platja d'Aro, Palamós, Olot, Girona (vestíbul Ajuntament, OAC Generalitat, Consell Comarcal del Gironès i UdG), Torroella de Montgrí, la Bisbal d'Empordà i Ripoll.

​     

​​     

​     

​     

TEATRE

Paral·lelament a aquestes exposicions, o com a actes independents, també s'han dut a terme monòlegs (Pompeu Fabra: jugada mestra!) i lectures dramatitzades (Pompeu Fabra. L'Homenot) a càrrec de les companyies Inútils Mots i La Gespa Teatre. Se n'han fet a Roses, la Bisbal d'Empordà, Girona, Blanes, Lloret de Mar, Arbúcies i Porqueres.

​     

​     

XERRADES I CONFERÈNCIES

conferències i diàlegs a càrrec d'Isidor Marí, Jordi Ginebra, David Paloma a Palafrugell, Girona, Olot (2), Salt, Santa Coloma de Farners (2) i Blanes.

El dia 5 d'octubre, a l'Auditori Josep Irla de Girona, es va fer l'acte central a les comarques gironines. Després dels parlaments inaugurals de diversos representants de l'Administració i d'altres organitzacions, hi va haver un diàleg entre Jordi Ginebra, comissari de l'Any Pompeu Fabra, i Francesc Feliu, doctor en filologia catalana, moderat per la periodista Eva Vázquez. 

      ​​

CONCURSOS

A Lloret de Mar i a Palafrugell es van portar a terme concursos relacionats amb l'obra de Fabra; a Lloret de Mar es va realitzar el concurs Juguem amb Fabra, a través de les ones de Nova Ràdio Lloret. Per la seva banda, a Palafrugell es va poder participar en el concurs Coneixeu Pompeu Fabra?,  una activitat que va comptar amb el suport de la comissió Any Fabra a Palafrugell, formada per la biblioteca públicala Fundació Josep Pla i l'Àrea de Cultura.

ALTRES ACTIVITATS

Altres actes destacables han estat Fabra als aparadors (Santa Coloma de Farners); els comerços i establiments de la població exposen als aparadors cartells amb definicions extretes del Diccionari general de la llengua catalana. La Fabrada (Olot); una proposta diversa, capitanejada per l'Arxiu Comarcal, amb la col·laboració del SC d'Olot-la Garrotxa i altres entitats de la població, que programà dues conferències, una taula rodona, una matinal de Scrabble, l'exposició de l'Any Fabra i diverses propostes ludicoliteràries i formatives. La meva paraula preferida (Banyoles); el Servei Comarcal de Català del Pla de l'Estany, juntament amb el Casal Cívic de Banyoles, la Biblioteca Comarcal i el Centre Cívic, va posar en marxa la iniciativa "Quina és la teva paraula preferida en català?", amb la qual la població podia proposar quina era la paraula catalana que li agradava més.

També es van fer dos grans dictats populars, a l'Alt Empordà i Lloret de Mar; el SCC de l'Alt Empordà i el Consell Comarcal van organitzar un seguit de dictats en diversos instituts de la comarca, per als alumnes de 1r d'ESO. Els 53 alumnes guanyadors van poder participar en la Gran Final del Dictat Pompeu Fabra. L'OC de Lloret, per la seva part, va organitzar un dictat d'un fragment de l'obra de Fabra per als alumnes de tots els nivells dels cursos de català i les parelles lingüístiques, obert també a la població en general.

​     

Dos dels aparadors a la seu del CNL de Girona, al carrer dels Ciutadans, s'han dedicat tot l'any a Pompeu Fabra.

Tots els serveis i oficines del CNL han elaborat propostes específiques per treballar l'Any Fabra a les aules: dictats sobre Fabra i altres activitats formatives.

Mapa Fabras'ha confeccionat un mapa de Catalunya que recull espais públics que porten el nom de Pompeu Fabra: vies públiques, escoles, instituts, universitats... 

RUTA FABRA A PRADA DE CONFLENT

El divendres 1 de juny, tot el personal del CNL de Girona ens vam traslladar a Prada de Conflent per fer una visita als espais que van acollir els darrers anys de la vida del mestre. Vam visitar l'hotel i la casa on va viure, l'antic ajuntament (on es va instal·lar la seva capella ardent), el carrer que li ha dedicat la població i, finalment, la tomba.

Abans, vam aturar-nos a la Jonquera per fer una visita guiada al Museu Memorial de l'Exili (MUME).

​     

VIQUIMARATÓ

Els alumnes del curs C2 del Servei Comarcal de Català del Gironès van participar en la Viquimarató de la V Nit de la Llengua al Món Digital organitzada per la DGPL i la Fundació Amical Wikimedia, que enguany es va dedicar a Pompeu Fabra. L'activitat va tenir lloc a la biblioteca de la Facultat de Lletres de la UdG i es van editar diversos articles per donar a conèixer l'obra de Fabra.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística