Consorci per a la Normalització Lingüística

Relacions institucionals: estudis de grau - Especial empresa

Butlletí del CNL de Girona especial empresa

Relacions institucionals: estudis de grau

ENTREVISTA UNITAT DE COMPROMÍS SOCIAL DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA (UdG)

Què és i quin objectiu té la Unitat de Compromís Social de la UdG?

La UdG considera que un dels eixos fonamentals que ha d'orientar totes les seves actuacions és el compromís amb la societat. Per això, l'any 2017 es va crear la Unitat de Compromís Social, que aglutina diverses àrees que ja existien prèviament però que ara treballen de manera molt més transversal i coordinada.

Actualment formen part de la Unitat de Compromís Social les àrees d'Inclusió, Sostenibilitat, Cooperació, Voluntariat, Igualtat de gènere, UdG Saludable i la formació per a majors de 50 anys.

Com funciona l'Àrea de Voluntariat?

La UdG persegueix dos aspectes essencials mitjançant les activitats solidàries: incidir en el desenvolupament de competències  transversals que promoguin el desenvolupament integral dels estudiants i que contribueixin a la seva formació com a ciutadans actius i responsables socialment.

Per fer-ho possible, hem signat més de 100 convenis amb diferents entitats socials, associacions o ONGs de les comarques gironines que acullen i tutoritzen els nostres estudiants mentre fan el voluntariat a les seves entitats. Un cop signat aquest conveni, les entitats ens proposen diverses activitats que es publiquen a la nostra pàgina web per tal que els estudiants puguin escollir aquelles amb les quals se senten més motivats.

Quin tipus d'activitats de voluntariat oferiu?

Per tal que els estudiants tinguin la possibilitat de treballar sobre el terreny i en equip disciplines diverses, els oferim voluntariat en àmbits tan diversos com comunicació, cultural, discapacitats, educació, salut, social o sostenibilitat.

A més, també programem diferents cursos de formació perquè quan facin el voluntariat puguin reflexionar sobre els coneixements teòrics tractats en els cursos.

Per què vau decidir incloure-hi el Voluntariat per la llengua?

El Voluntariat per la llengua ens va semblar una magnífica eina de participació, de cohesió social i d'integració. Per això vam decidir incloure-la dins l'oferta de voluntariat de la UdG i així promoure el programa entre els joves i fer-lo visible a més sectors de la població.

Què creieu que aporta als alumnes participar en el Voluntariat per la llengua?

Quan els nostres estudiants finalitzen qualsevol de les activitats solidàries que els proposem, des de la Unitat de Compromís Social els fem una enquesta per saber com ha anat la seva experiència i què els ha aportat aquest voluntariat.

En el cas del Voluntariat per la llengua, els nostres estudiants remarquen l'oportunitat que han tingut de conèixer persones d'altres cultures i que això els ha enriquit perquè han conegut de primera mà altres realitats, sovint molt diferents de les seves, altres cultures, maneres de viure, de cuinar, de relacionar-se... Tot plegat els ha fet créixer com a persones.

A més, en molts casos confirmen que arran d'aquest voluntariat ha nascut una nova amistat.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística