Consorci per a la Normalització Lingüística

El Voluntariat per la Llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques en català des de la seva creació - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

El Voluntariat per la Llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques en català des de la seva creació


El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat ja les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l'any 2003. A més, i durant la darrera dècada, cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques. Precisament el 2018, any en què es commemoraven els 15 anys del VxL com a programa de Govern, es produeix també el rècord històric de formació de parelles lingüístiques, per sobre de les 10.600.

El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es poden fer de manera virtual. En la modalitat virtual, iniciada el gener de 2017, s'han creat més de 300 parelles virtuals, segons les darreres dades de què es disposa. El VxL virtual s'adreça a les persones que, per raons com la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment però sí utilitzar un programa de videoconferència des d'un ordinador o dispositiu mòbil per participar-hi.

 L'equip de dinamitzadores i dinamitzadors del VxL fa un seguiment personalitzat de les parelles des dels 22 centres de normalització lingüística que el CPNL té arreu de Catalunya. Un cop formada la parella (en funció, sobretot, de la disponibilitat horària), el dinamitzador orienta i resol les consultes dels participants, els ofereix materials de suport a la conversa, els proposa activitats complementàries en català (relacionades amb la lectura, la gastronomia, l'esport o d'altres), els dona el carnet de VxL perquè tinguin descomptes en equipaments culturals i establiments, vetlla per la continuïtat de la parella i perquè aquesta tregui el màxim de profit a les seves trobades i lliura tant a l'aprenent com al voluntari un certificat de participació en el VxL quan acaben.

Enllaços relacionats

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística