Consorci per a la Normalització Lingüística

Voluntariat per la llengua a casals cívics d'Alcanar i Tortosa: una molt bona experiència! - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Voluntariat per la llengua a casals cívics d'Alcanar i Tortosa: una molt bona experiència!


Hi ha dues experiències molt positives del Voluntariat per la llengua (VxL) que van començar a funcionar durant el mes de novembre al Casal Cívic d'Alcanar i al Casal Cívic de Tortosa, espais gestionats pel Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat de Catalunya.

Fa un temps que aquests equipaments es van reconvertir de casals de gent gran a casals cívics, cosa que els permet oferir activitats, espais i serveis per a tota la població.

Concretament, aquests dos casals són de grans dimensions, disposen de molts espais i aules, grans i petites, i d'aula d'informàtica. Estan dirigits per una persona dinamitzadora, hi ha servei de consergeria, bar, etc. Estan molt ben gestionats i les activitats que s'hi ofereixen són gratuïtes.

Per tant, són un lloc ideal perquè s'hi trobin les parelles lingüístiques i els grups de conversa. D'entre els usuaris, n'hi ha de catalanoparlants i de no catalanoparlants que hi acudeixen per compartir activitats com ara ioga, gimnàstica, informàtica, escacs, lectura o cursos de cuina, entre d'altres.

El mateix personal dels casals va ser qui es va interessar per implementar-hi el VxL.

Casal Cívic d'Alcanar

A Alcanar concretament, es va posar en marxa el VxL a petició de la mateixa dinamitzadora del casal cívic de la localitat, qui, a més de voluntària del programa, és la persona que gestiona la informació, la inscripció i qui recull les fitxes d'inscripció dels interessats. Ara mateix hi ha unes 30 persones participant-hi, entre voluntaris i aprenents, i ja s'hi han fet tres sessions de formació per als voluntaris: dues d'inicials (s'hi ha anat apuntant gent nova un cop engegat) i un taller per treballar materials de lectura fàcil i conversa més avançada, ja que hi ha aprenents des del nivell bàsic de català fins a l'avançat.

Van acordar un horari per a les trobades del VxL: els dimecres a les 11 h (just després que les dones nouvingudes acabin una classe de llengua) i els dimarts i els dimecres a les 15 h (horari escolar, perquè moltes aprenentes són mares que van al casal amb els fills petits, mentre els grans estan a l'escola propera, cosa que permet trobar-hi sempre algú amb qui parlar). Cal dir que s'ha produït un efecte crida, perquè cada dia hi ha gent nova que hi vol participar.

Casal Cívic de Tortosa

A l'equipament de Tortosa també es van començar a fer sessions de formació per a voluntàries del VxL a petició de la dinamitzadora del Casal Cívic, perquè algunes dones catalanoparlants havien manifestat el desig de col·laborar-hi d'alguna manera.

Els dimecres i els divendres al matí hi ha classes de ioga i relaxació (i també de nivell inicial de llengua catalana). Hi assisteixen tant dones nouvingudes com autòctones. Són classes gratuïtes organitzades per Atzavara-Arrels, que és una entitat col·laboradora del VxL que treballa la interculturalitat i la inserció social.

Després d'aquestes classes, les dones es reuneixen en una aula del casal i fan grups de conversa: una voluntària per cada dos o tres aprenentes. Com que també hi havia moltes inscrites, se'ls va impartir unes sessions inicials de formació de voluntaris.

A més, els divendres al matí hi va la dinamitzadora del VxL del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre i els facilita repertoris de conversa i materials de lectura fàcil en català. Segons el nivell de les aprenentes, resol els dubtes que van sorgint i organitza els grups.

Hi assisteixen també estudiants en pràctiques d'Atzavara, perquè així aprenen a treballar l'oralitat amb les dones nouvingudes no alfabetitzades. En total hi participen 25 persones.

La dinàmica que s'ha establert en aquests casals dona com a resultat una pràctica del català a través de converses productives i adequades al nivell de coneixement de la llengua dels aprenents, facilita la continuïtat de les trobades i fa que cada cop hi hagi més persones interessades a afegir-s'hi.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística