Consorci per a la Normalització Lingüística

Aprenem al Museu Torre Balldovina - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Aprenem al Museu Torre Balldovina


El 17 d'octubre quatre cursos del CNL L'Heura van canviar l'aprenentatge de la llengua a l'aula per una visita al Museu Torre Balldovina per endinsar-nos una mica en la història del país i de la ciutat.

L'estudi dels nostres avantpassats abans que fóssim catalans i colomencs (ibers, grecs, romans, germànics, amazics i àrabs...) ens pot obrir ganes d'aprendre d'on venim, què som, què serem... Viatges comercials des de la Massàlia grega (actual Marsella) fins a poblats ibèrics costaners;  la vida dels laietans dalt d'un turó defensiu (el turó del Pollo o puig Castellar); una guerra entre romans i púnics que no volem, però que patim; la romanització; el naixement d'un poble medieval al pla de Gramenet, que se'n dirà Santa Coloma; el paper important del molí fariner de la torre; notícies d'una batalla sagnant al segle XV als voltants de la torre Balldovina... 

Esdeveniments que ens fan pensar en el llegat cultural dels diferents pobles i persones que han passat per aquestes contrades. Des dels laietans, amb el seu alfabet i idioma que encara no sabem desxifrar; els romans i la seva llengua, el llatí (la base del català, amb paraules com mare o pare), o el germànic altmedieval (blau, guerra) o l'àrab (carxofa, cotó). La visita també ens fa reflexionar sobre les relacions de poder al llarg de molts segles: de la llibertat, de la mort, d'amos i esclaus, de serfs i de senyors, de guerrers, de moliners, de camperols i camperoles sense drets, dels mals usos medievals, de senyors burgesos, d'estiuejants, de masovers i pagesos, de minyones, de capellans...  

Vam coincidir amb una exposició sobre Llorenç Serra, el masover de can Sagarra (o sigui, la torre Balldovina), que va ser l'alcalde que va transformar el poble a principi de segle XX. Amb ell es van construir l'Església Major, la Rambla de Sant Sebastià, o el pont, i va fer arribar la llum i el telèfon a la ciutat.
I el més interessant de tot, com sempre, és la bona acollida i valoració que fan els alumnes de la sortida. Si encara no hi heu estat o fa temps que no hi aneu, des del CNL L'Heura us recomanem una visita al Museu i participar en les activitats culturals que fan al llarg de l'any.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística