Consorci per a la Normalització Lingüística

Ens ha deixat Fèlix Trias - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Ens ha deixat Fèlix Trias


Fèlix Trias era una persona que des de jove va mostrar un compromís ferm amb la llengua catalana. Durant l'adolescència va fer de monitor a l'esplai Foc Nou, de la parròquia de l'Església Major. En aquell entorn ja parlava en català tant amb els altres monitors com amb els nens i nenes que acompanyava i que principalment eren fills dels immigrants d'arreu de l'Estat espanyol  que van venir a la nostra ciutat a partir de la segona meitat del segle passat.

Més endavant, ja establert com a comerciant, durant la dècada dels anys seixanta i setanta, en plena dictadura franquista, Fèlix Trias fou uns dels primers empresaris a emetre documentació en català: factures, targetes, etc. Més d'una vegada, aquesta actitud compromesa amb la llengua li havia valgut algun comentari desafortunat: - "Así no vamos bien!" o - "Esto no es legal". Però aquestes actituds hostils no el van fer recular. Cal remarcar que en els anys seixanta una actitud compromesa amb la llengua catalana implicava un perill evident atès que no es tenia cap cobertura legal ni política, i en el cas d'un comerç com el que ell dirigia podia tenir repercussions econòmiques negatives.

Així mateix, Trias fou un defensor de l'escola en català a la ciutat tot i que, per edat, els seus fills es van escolaritzar en l'etapa prèvia a la implantació de la immersió lingüística, es manifestà reiteradament a favor de la introducció de la llengua a l'escola pública. 

En Fèlix Trias col·laborà també en el projecte editorial Teresa Quintana, que editava llibres en català d'escriptors o artistes locals i fou  molt actiu en la promoció del diari Avui en la seva etapa embrionària. Durant molts anys i fins als darrers moments, mantingué una forta amistat amb el mateix Salvador Cabré, amb qui col·laborà en la seva tasca de defensa de la llengua i de lluita per temes socials i culturals a Santa Coloma. Per tant, en el cas de Fèlix Trias estem parlant d'una trajectòria de vida compromesa amb la defensa del català des del compromís social i integrador.

El CNL va premiar en Fèlix Trias amb el premi Salvador Cabré per tota una trajectòria personal coherent feta de petites accions quotidianes en favor de la llengua catalana que han contribuït a fer-la  més present a la nostra ciutat.

En Félix Trias va rebre el premi després de la mort d'en Salvador.  L'any 2004 el va rebre en Salvador; va ser la primera edició, i per això el premi ha portat el seu nom.  Amb l'edició de 2014, deu anys després, es va tancar una etapa tot lliurant el premi a una persona molt propera i estimada per en Salvador.

Les persones que formen l'equip del CNL L'Heura lamentem profundament la pèrdua d'una persona respectada i estimada que continuarà sent un referent a la nostra ciutat.

Descansi en pau.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística