Consorci per a la Normalització Lingüística

El VxL amplia la seva presència en el territori i arreu del món - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El VxL amplia la seva presència en el territori i arreu del món


El Voluntariat per la llengua (VxL) forma parelles lingüístiques a 219 poblacions grans i petites d'arreu de Catalunya, 5 de les quals són de nova incorporació durant el 2018.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) Montserrat (amb 18 poblacions en què el programa funciona actualment), afegeix a la comarca de l'Anoia els municipis de Capellades (d'uns 5.000 habitants) i Piera (on resideixen unes 15.000 persones). En el primer, es van formar al febrer les set primeres parelles lingüístiques, en un acte a la Biblioteca El Safareig que va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Capellades. Els aprenents provenien de diferents països (com ara el Marroc, Mèxic, Cuba o l'Uruguai) i també de la resta de l'Estat espanyol. Pel que fa a Piera, la formació de les primeres parelles del VxL (també set) va tenir lloc a la Nau, centre en el qual s'imparteix un curs de català de nivell Bàsic 3. Tots els aprenents eren alumnes d'aquest curs del CNL i procedien, a més de de la resta de l'Estat espanyol, de diferents països, com ara, Veneçuela, Colòmbia, l'Equador i el Pakistan. 

El CNL del Vallès Oriental (amb 19 poblacions on ja es gestiona el VxL) va incorporar al maig Sant Fost de Campsentelles (d'uns 8.000 habitants) gràcies a la iniciativa de la voluntària del VxL de Mollet del Vallès Maite Vivancos (resident a Sant Fost) i la col·laboració de la Casa Bastinos, que es va oferir com a lloc de trobada per a les converses en català del grup que s'hi ha format.

El CNL de Girona (amb 49 poblacions en què es fa el VxL) ha incorporat a la comarca del Baix Empordà el municipi de Verges (amb uns 1.000 habitants) aquest mateix mes de juny. Els aprenents (alumnes del CNL que han acabat el curs de nivell Bàsic 2 de català) poden practicar la llengua que estan aprenent una hora a la setmana, gràcies a les tertúlies que condueix el voluntari Ramon Casares a la sala de lectura de la Biblioteca Municipal de Verges.

Per últim, el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf (amb 11 localitats diferents en què hi ha VxL) presentarà les primeres parelles lingüístiques a Santa Margarida i els Monjos (a l'Alt Penedès i amb una població d'uns 7.000 habitants) el proper 4 de juliol. Per tal de promoure el programa al municipi penedesenc, el CNL ha signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament.

La sensació generalitzada és que, sobretot en poblacions petites, el Voluntariat per la llengua és més que un voluntariat lingüístic: és una manera de fer poble, de connectar persones, d'establir relacions i d'arrelar-se al país.

D'altra banda, la modalitat virtual del programa ja té la participació de persones que viuen a 48 països d'arreu del món.

En el que portem d'any s'hi han afegit persones residents a Cambodja, Egipte, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Gàmbia, Hongria, Lituània, Macedònia, Malàisia, el Marroc, Rússia i Sèrbia. Totes elles participen en parelles lingüístiques amb què practiquen el català a través de videoconferència.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística