Consorci per a la Normalització Lingüística

Creix l'interès pel català - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Creix l'interès pel català


La Memòria de 2017 del Consorci per a la Normalització Lingüística posa de manifest l'increment del nombre d'inscripcions; constata l'èxit del Voluntariat per la llengua, i dobla els participants a les activitats de llengua i cultura.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) aprova i fa pública la Memòria del 2017, on queden reflectits els resultats i les principals actuacions dels 22 centres de normalització lingüística distribuïts per tot Catalunya.

La Memòria 2017 explica amb detall l'activitat del Consorci per mitjà dels tres eixos estratègics que el defineixen: llengua i igualtat d'oportunitats; llengua i cohesió, i foment de l'ús.

Llengua i igualtat d'oportunitats

L'ensenyament de la llengua centra la major part de l'activitat del Consorci, que veu incrementat l'interès general en nombre d'inscripcions, nombre de cursos presencials, nombre de cursos en línia i nombre de persones d'origen estranger que inicien el seu itinerari d'aprenentatge.

Així, les inscripcions han pujat de 74.610, el 2016, a 76.939, el 2017, amb un increment global del 3 %. L'oferta de cursos presencials, que passa de 3.455 a 3.541, experimenta una pujada del 2,4 %. I les inscripcions específicament en línia superen un 6% de pujada, i passen de 5.196 a 5.552.

Les dades més significatives, però, són les que mostren l'augment d'inscrits d'origen estranger, que passen d'un 66,3 % del total, el 2016, a un 69,5 % del total, el 2017.

Consolidar l'atenció i l'acolliment lingüístic de les persones que s'han establert fa poc a Catalunya, per garantir que parteixin d'igualtat d'oportunitats és un dels pilars fonamentals del Consorci i esdevé un repte que focalitza els esforços i el treball en xarxa també amb altres institucions, com la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) -amb la qual s'han organitzat 257 cursos, que han comptat amb 5.823 inscripcions- o com les col·laboracions amb el Programa de Reincorporació al Treball, també per encàrrec de la SIMC, amb qui s'han fet 78 cursos, que han tingut 621 persones inscrites.

Llengua i cohesió

Amb la voluntat de posar les eines necessàries per construir una societat cohesionada, el Consorci constata el valor imprescindible de l'aprenentatge i l'ús de la llengua, sobretot en la mesura que aquest procés suposa una trobada intercultural i un intercanvi enriquidor d'experiències i maneres d'entendre el món entre persones d'orígens diferents. Aquest objectiu s'aconsegueix de la mà de dos programes troncals: el Voluntariat per la llengua, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i gestionat pel CPNL, i Llengua, cultura i cohesió.

El Voluntariat per la llengua (VxL) promou el canvi d'actituds lingüístiques, tant dels voluntaris, els establiments i les entitats col·laboradores -que descobreixen o reafirmen la importància de no canviar de llengua innecessàriament-, com dels aprenents -que es llencen a utilitzar el català en les seves relacions socials.

La Memòria mostra els resultats del 2017 del programa VxL amb 10.015 parelles lingüístiques, 224 de les quals són en la modalitat del VxL virtual; 354 són d'instituts, escoles i serveis d'informació juvenil, i 1.575 parelles corresponen a àmbits específics, com el món educatiu i cultural (1.246), el sector de la diversitat funcional (119), o els àmbits de Justícia (77), Esport (45 parelles), Empresa (39), Sanitat (30) i diversitat religiosa (19).

Les actuacions del VxL han estat possibles, també, gràcies a la implicació de les entitats adherides al programa, que han arribat a 795, i gràcies, també, als establiments col·laboradors, que han arribat a 3.628.

En l'àmbit de Llengua, cultura i cohesió, d'altra banda, 4.744 activitats de llengua i cultura -distribuïdes en foment de la lectura (1.733), coneixement de l'entorn (687) i activitats culturals diverses (2.324)- han contribuït a enfortir el coneixement i l'ús del català, amb més de 170.000 participants, una dada que destaca sobretot en comparació amb els 70.286 participants d'aquestes activitats durant el 2016.

Les diades i commemoracions del 2017 centren una part important de les iniciatives dels centres de normalització lingüística, principalment al voltant del Dia Internacional de la Llengua Materna (100 actuacions), el Dia Mundial de la Poesia (157), Sant Jordi (168), l'Any Bertrana (328) i les relacionades amb altres autors (83).

Foment de l'ús

Garantir l'opció d'usar la llengua catalana a l'administració; incrementar l'ús del català a l'àmbit econòmic; promoure articles de consum en català, i vetllar per la qualitat i la correcció d'aquest ús lingüístic, són objectius fonamentals del tercer eix que defineix la Memòria 2017 del CPNL.

Les actuacions de foment de l'ús del català s'han concretat en resultats molt positius durant el 2017, que es reflecteixen sobretot en l'increment d'un 16,6 % d'establiments adherits al programa I tu, jugues en català?, que el 2017 han arribat a 511; o un increment del 26,9 % d'espectadors dels cicles de cinema en català, que han passat dels 22.417 el 2016, a 30.666 el 2017.

En l'àmbit de les empreses, la formació en llengua catalana es manté com un valor afegit que aporta millores significatives a l'organització. Així, hi ha hagut un 5,1 % d'increment del nombre de cursos, que han passat de 221 el 2016 a 233 el 2017, entre cursos del SOC, cursos en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, formació vinculada a les organitzacions sindicals i empresarials, cursos específics de l'àmbit de la Sanitat o altres.

Les pràctiques lingüístiques, vinculades al món comercial mitjançant la xarxa d'establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua, han fet possible que, durant el 2017, 500 alumnes de Bàsic 3 hagin pogut complementar el seu aprenentatge en contextos reals d'ús de la llengua, alhora que han pogut conèixer millor el comerç petit del seu entorn més proper.

També en connexió amb el teixit comercial, s'ha tirat endavant el Pla integral de foment de l'ús del català al comerç (PIFUC), sobre la base dels resultats de l'Ofercat realitzat el 2015 al comerç de Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa, i el 2016 a l'Hospitalet, Badalona, el Vendrell i Granollers. Durant el 2017 s'ha estat treballant en l'organització dels diferents plans que es desenvoluparan en aquestes ciutats durant el 2018.

Amb la finalitat de donar resposta a les necessitats lingüístiques que sorgeixen en aquest àmbit, s'ha donat un augment significatiu dels agents econòmics que reben el butlletí Llengua i empresa elaborat pel CPNL, que han passat de 1.831 el 2016, a 2.141 el 2017.

La projecció al CPNL

Les actuacions que el CPNL ha tirat endavant durant el 2017 compten amb una difusió i expansió basada cada cop més en el fort impacte d'Internet i les xarxes socials. Amb més de 2.500.000 visites úniques (un 4,7 % més que el 2016) i prop de 5.000.000 de pàgines descarregades (un 9,4 % més que el 2016), el web del CPNL es postula com a referent informatiu únic al país sobre els cursos de català per a adults.

Pel que fa als impactes als mitjans de comunicació, la Memòria del 2017 estableix la presència del CPNL als mitjans de comunicació en més de 1.300 ocasions, un 18 % més que l'any anterior.

El nombre de seguidors a Twitter i a Facebook ha incrementat notablement, amb un percentatge d'augment del 14,2 % i del 18,6 %, respectivament.

Els programes de promoció del joc i la joguina en català i el d'empresa són objectius clars de la projecció del Consorci, que veu visiblement augmentada la seva presència als mitjans, amb actuacions específiques de difusió, com el concurs per a Instagram «I tu, jugues en català?» o la pàgina «Català i Empresa» del web del Consorci.

El Voluntariat per la llengua, amb una incidència important a Facebook i Twitter (amb més de 1.800 seguidors), apareix en més de 1.000 notícies del web del Consorci i en més de 1.130 notícies del portal vxl.cat, la qual cosa representa un 27 % més que l'any 2016.

Transparència

Les dades referents a la memòria 2017, així com també les informacions rellevants del Consorci per a la Normalització Lingüística en matèria d'organització o pressupostos, es poden trobar a l'apartat «Transparència» del web.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística