Consorci per a la Normalització Lingüística

Amb el Voluntariat per la llengua també es practica el català jugant a l'Scrabble - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Amb el Voluntariat per la llengua també es practica el català jugant a l'Scrabble


El compromís de les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) és parlar en català del que vulguin durant una hora a la setmana, en l'horari que els vagi bé i al lloc on se sentin més còmodes per mantenir-hi una conversa distesa. De combinacions possibles, doncs, n'hi ha d'infinites; una d'elles és practicar la llengua al voltant d'un tauler de Scrabble en català.

Això és el que van fer la Reme i l'Ignasi, parella lingüística de Granollers, el dia 8 de maig. A més, se'ls va poder veure en directe al programa «Connecti.cat» de La Xarxa de Comunicació Local. A l'entrevista que els va fer Vallès Oriental Televisió (VOTV) al Servei Local de Català de Granollers, l'aprenenta i el voluntari (parella del VxL des de fa uns mesos) van explicar la importància d'aprendre català i d'ajudar les persones que necessiten practicar-lo. Alhora van poder jugar a l'Scrabble i parlar d'una altra manera d'aprendre català mitjançant el joc. La Reme va comentar: «a mi m'agrada molt; he après moltes paraules». Per la seva banda, Pietat Sanjuán, directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental (CNL), va parlar de la importància de facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació del català en qualsevol àmbit i també va comentar com es pot aprendre català a través del joc, gràcies a l'Scrabble. L'entrevista es pot veure a http://www.xiptv.cat/connecticat/capitol/25-anys-de-parelles-linguistiques .

També l'Scrabble va ser el tema central en l'acte d'inauguració d'una nova edició del VxL i l'inici del segon quadrimestre dels cursos de català de Vilanova i la Geltrú (Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf) del passat 7 de març.

L'acte, que es va fer al local de l'Agrupació Excursionista Talaia (entitat col·laboradora del VxL), va ser conduït per dos representants de la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC). Francesc Gallén i Joan Pons van explicar la història i les característiques principals del joc i van fer que les persones assistents també hi participessin responent les proves i les endevinalles amb les lletres que els van plantejar per formar les paraules.

La sessió, que va ser molt dinàmica i entretinguda, va acabar amb la presentació d'activitats complementàries per als participants en el VxL i l'alumnat, d'entre les quals hi havia un taller de Scrabble. El taller, conduït per Jordi Pujol -voluntari del VxL i membre de la FISC-, amb el suport de Victoria Ortiz -aprenenta del VxL i alumna del CNL-, va començar el 22 de març i es durà a terme fins al 31 de maig, amb una periodicitat quinzenal. La sisena i última sessió del taller es farà precisament la setmana en què se celebra el Dia Internacional del Joc (28 de maig) i durant la qual es podran veure a les xarxes socials diverses activitats lúdiques a l'entorn de la llengua organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística amb les etiquetes #itujuguescpnl, #diadeljoc, #diainternacionaldeljoc i #vxlcat.

Jordi Pujol va dirigir també el 21 de març una sessió especial del Punt de trobada del VxL de Cubelles, que cada tercer dijous de mes acull una tertúlia en català sobre temes diferents. En aquesta ocasió, els tertulians que es van aplegar al Centre Social de Cubelles primer van escoltar les explicacions i indicacions per jugar a l'Scrabble i després van fer una partida que va durar poc més d'una hora. Es van formar dos equips de quatre participants entre els voluntaris i els aprenents, que van gaudir descobrint paraules, formes verbals, interjeccions i totes les possibilitats de diversió que ofereix la llengua.

Una de les paraules que va tenir més èxit va ser la que es fa servir en el joc per referir-se a la fitxa en blanc que els jugadors poden utilitzar amb la lletra que necessitin per fer paraula. Aquesta fitxa és l'escarràs, que va servir en algun moment perquè els equips poguessin fer Scrabble, és a dir col·locar en el tauler de joc les set fitxes completes, que són el nombre màxim amb què es pot jugar. En aquest cas tant un equip com l'altre van aconseguir els 50 punts extres de paraula. La partida va acabar amb un resultat molt igualat entre els dos equips. Tots plegats van passar una estona ben distreta amb molt bon ambient i amb moltes ganes de repetir.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística