Consorci per a la Normalització Lingüística

Empreses lingüísticament responsables a la Garrotxa - Llengua i Empresa

Empreses lingüísticament responsables

Empreses lingüísticament responsables a la Garrotxa


El 25 d'abril el Consorci per a la Normalització Lingüística va lliurar a Olot les acreditacions que reconeixen com a empreses lingüísticament responsables 23 empreses de la Garrotxa.

El 2016, el Consorci per a la Normalització Lingüística -a través del Servei de Català d'Olot-la Garrotxa-, i en col·laboració amb diversos organismes de la ciutat que ja treballaven la Responsabilitat Social Empresarial (Consell Comarcal, Turisme Garrotxa, Adrinoc-Garrotxa Líder i Institut de Promoció Econòmica), va gestar el projecte "Empreses lingüísticament responsables" per tal d'incloure la responsabilitat lingüística dins la gestió de la responsabilitat social empresarial. 

El projecte consta de quatre fases, cadascuna de les quals és anual i treballa uns aspectes concrets dels usos lingüístics en la gestió empresarial. Al final de cada fase es comprova que s'hagin complert els compromisos adquirits i, si és així, es lliura una acreditació a l'empresa.

El 2017 es va iniciar la primera fase, en la qual l'empresa es compromet a tenir la pàgina web i la retolació externa i interna en català i que sigui clara i correcta, i a garantir l'atenció oral en català. Fins a 30 empreses de la Garrotxa van adherir-se a aquesta fase, de les quals 23 van acomplir els compromisos adquirits i s'han acreditat com a empresa lingüísticament responsable. En aquest 2018, 16 d'aquestes 23 empreses continuen la fase 2 del projecte i, a més, 11 s'han adherit a la fase 1, algunes de les quals són les que l'any anterior van participar en el projecte però no van poder assolir els compromisos.

En el marc de la Jornada Garrotxa TSR, que es va celebrar el 25 d'abril, es van repartir les acreditacions conjuntament amb les de la Carta europea de turisme sostenible i les de Codi de gestió sostenible. Aquest acte, que va reunir una quarantena d'empreses, va comptar amb la presència del senyor Eduard Llorà, alcalde de les Planes i president de Turisme Garrotxa; la  senyora Marta Subirà, secretària general de Medi Ambient i Sostenibilitat, i la senyora Montserrat Nadal, cap de Foment de l'Ús del Català de la DGPL, en representació d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL.

A més, el senyor Josep M. Canyelles va parlar d'empresa saludable, un aspecte més dins de la RSE, i es va fer una taula rodona de bones pràctiques a la Garrotxa sobre la gestió de la RSE des de vessants molt diversos.

Es pot trobar tota la informació del projecte al web de Dinàmig, consorci creat l'any 2016 per l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa, després d'un procés d'integració funcional de les diferents entitats que treballaven en l'àmbit del desenvolupament econòmic de la Garrotxa, i que inclou les que inicialment van participar en el projecte ELR.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística