Consorci per a la Normalització Lingüística

Terminologia, neologismes i els mòbils - L'Heura Digital

L'Heura Digital

Terminologia, neologismes i els mòbils


Sabeu què és un neologisme?

Segons el TERMCAT, el Centre de Terminologia de Catalunya, és una "Unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua." (Aquí en podeu veure l'entrada)

O sigui, que els neologismes es poden crear a partir dels sistemes interns de la llengua de creació de mots (derivació i composició) o manllevant mots d'altres llengües. Per tant, els anomenats manlleus, que són mots provinents d'altres llengües són un subgrup dins dels neologismes.

La llengua que aporta més paraules al català és l'anglès i justament és d'alguns d'aquests mots que volem parlar aprofitant l'avinentesa del Mobile World Congress.

Anem a pams.

La primera paraula que ens ve al cap que, arran dels avenços de la tecnologia, ha anat prenent sentits nous és: mòbil

Anys enrere l'ús de mòbil com a substantiu a molts de nosaltres ens evocava imatges com aquesta:

imatge

I amb el pas del temps mòbil ha passat a formar part del nostre vocabulari amb aquesta imatge:

 

imatge

De manera que ara ja no és només "que es pot moure o transportar", sinó que en aquest sector es refereix, normalment, a "que té relació amb dispositius electrònics mòbils". A partir d'aquí, s'estén i s'entén l'ús de termes com ara aplicació mòbilaprenentatge mòbilcomerç mòbilmàrqueting mòbil o negoci mòbil.

Fixeu-vos que en aplicació mòbil, aprenentatge mòbil, etc, mòbil és sempre un adjectiu. O sigui que quan en el nostre dia a dia diem mòbil per referir-nos al nostre dispositiu, estem substantivant l'ús de mòbil en dispositiu mòbil.

Encara, referent a l'adjectiu digital llegiu aquest apunt que en fan al Termcat: "El mateix recurs d'ampliació i especialització semàntica es pot observar en l'ús de l'adjectiu digital, que d'entrada aportava sentits relacionats amb els dits, i després amb els dígits, però actualment es refereix a qualsevol tecnologia relacionada amb la informació. Així, es poden explicar formacions com ara alfabetisme digitalalfabetització digitalaudiència digitalbretxa digitalherència digitalidentitat digitalimmigrant digitalmàrqueting digitalpetjada digitalposicionament digital o voluntats digitals. Si us entreteniu a observar les definicions de tots aquests termes, veureu que el sentit s'ha anat ampliant i es tenyeix d'aspectes culturals evidents."

Tots aquests termes que acabem de destacar es poden trobar en els programes dels esdeveniments que us hem comentat, i també els podeu trobar al Cercaterm, sempre amb els equivalents en altres llengües i, sovint, amb notes complementàries ben interessants.

Aprofitem l'ocasió per recordar el lèxic sobre gestos tàctils que va elaborar el Termcat ja fa quatre anys arran, també, d'una edició del MWC:

imatge   (http://www.termcat.cat/docs/PDF/GestosTactils.pdf)

Enllaços relacionats

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística