Consorci per a la Normalització Lingüística

La voluntat d'integració i la millora professional, principals motivacions dels alumnes de català per a adults - Llengua i empresa

Carnet VxL: un munt d'avantatges per viure en català

La voluntat d'integració i la millora professional, principals motivacions dels alumnes de català per a adults


El motiu principal per inscriure's a cursos de català per a adults a Catalunya és la voluntat d'integrar-se millor a la societat catalana i poder millorar les perspectives professionals. 

Aquesta és una de les conclusions del projecte ÈLIA  (acrònim d'Estratègies de Llengua i Aprenentatge), que té com a objectiu final introduir elements d'innovació en l'oferta formativa de català per adaptar-la a les necessitats actuals de la població adulta.

Una àmplia majoria de l'alumnat considera que saber parlar català és molt o bastant necessari. La necessitat de saber parlar català en entorns laborals és la més alta. Els requisits lingüístics, o bé la llengua que es parla a l'entorn de treball, són un motiu d'interès i fidelització en l'aprenentatge de català. També es considera molt necessari en l'ensenyament dels fills. La integració a la societat catalana i la feina són, per tant, els motius principals per a realitzar cursos de català.

L'ús del català fora de l'aula augmenta des que s'han començat els cursos encara que l'augment no sigui exponencial: entre l'alumnat presencial, quatre de cada deu usen molt més o bastant més el català fora de classe que abans de fer el curs. Les converses presencials i l'aprenentatge a través de les relacions personals són altres opcions per aprendre català que es prefereixen per sobre de la resta.

ÈLIA és un projecte que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i que s'ha plantejat en dues fases. En la primera, desplegada durant l'any 2017, s'han analitzat les percepcions de l'alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística, les actituds de la població adulta en general envers l'aprenentatge de la llengua catalana i, també, el grau de coneixement dels serveis i les eines del Govern per promoure l'ensenyament del català entre la població adulta. També han començat a treballar focus grup de caràcter multidisciplinari amb la participació de sociòlegs, demògrafs, tecnòlegs, pedagogs, economistes, lingüistes i especialistes en màrqueting i professionals i gestors del Consorci per a la Normalització Lingüística, a més d'altres institucions que treballen en l'ensenyament de català a adults i entitats.

L'estudi ofereix informació completa sobre aspectes relatius al públic objectiu dels cursos de català, a l'alumnat, a les seves necessitats i hàbits, a les característiques del servei, a la manera com es presenta i es difon davant la societat i als mètodes, entre d'altres aspectes.

Des que es va crear, l'any 1989, s'han inscrit als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) 1,7 milions de persones.  Els cursos en línia del Parla.cat han acollit més de 240.000 inscripcions per aprendre català, des de 2008, i el programa Voluntariat per la llengua, en onze anys, ha creat més de 116.000 parelles lingüístiques. 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística