Consorci per a la Normalització Lingüística

Pràctiques lingüístiques als establiments del VxL - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Pràctiques lingüístiques als establiments del VxL


La metodologia i l'enfocament dels cursos de català per a adults del CPNL és comunicativa per tasques, és a dir, els alumnes aprenen dins i fora de l'aula a partir de situacions comunicatives reals en què la llengua és fonamental per comunicar-se. La llengua que s'aprèn, doncs, és la que es necessita en cada situació de la vida. 

D'entre les activitats que es fan fora de l'aula, hi ha les pràctiques lingüístiques que es fan en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL), amb l'objectiu que l'alumnat parli en català fora de l'aula, superant els obstacles propis que implica començar a emprar una llengua, com ara els nervis i la vergonya. 

Aquesta activitat, que com a prova pilot va començar al CNL L'Heura l'any 2008, s'ha anat estenent a altres centres de normalització lingüística (amb diverses variants) al llarg d'aquests anys. A més de facilitar l'aprenentatge del català, el que es pretén és també fomentar-ne l'ús i fer créixer la xarxa catalanoparlant. 

Bàsicament, la pràctica consisteix a mantenir una conversa en català en un dels comerços adherits al VxL que s'avenen a acollir-la. L'alumne, prèviament, rep unes instruccions i un material (amb un carnet que ha de segellar a l'establiment) per dur-la a terme i el professor la treballa abans i després a l'aula.  

D'aquesta manera, l'aprenent no només practica el vocabulari referit a productes de consum i les estructures més habituals que es fan servir quan anem a comprar, sinó que coneix l'oferta comercial del barri o la població i els establiments on sap que serà atès en català, malgrat que encara no domini del tot la llengua. 

Les diverses modalitats de pràctica poden tenir, a més, uns objectius específics relacionats tant amb la unitat o el tema que es vulgui treballar com amb el nivell del curs en què es fa. 

En qualsevol cas, les valoracions sempre han estat molt positives, tant per part del professorat com de l'alumnat, que aprèn català alhora que es diverteix en una situació quotidiana. Però també per part dels botiguers, als quals agraden aquestes visites perquè poden posar en pràctica el compromís de fomentar la llengua adquirit en adherir-se al VxL.  

Qualsevol establiment que vulgui adherir-se al Voluntariat per la llengua (n'hi ha més de 3.500 a tot Catalunya) i participar d'aquesta experiència d'èxit que vincula comerços i alumnat de català, ho pot fer adreçant-se al centre de normalització lingüística que tingui més a prop (les dades de contacte es poden trobar a www.cpnl.cat/xarxa).  

Els comerços adherits al VxL s'identifiquen amb un adhesiu que col·loquen en un lloc visible, en la seva primera versió o en la renovada de 2014.

El compromís mínim per part de l'establiment que s'identifica com a col·laborador del VxL és el de fer l'atenció sempre en català encara que les persones que se'ls adrecin tinguin dificultats per expressar-se en aquesta llengua perquè l'estan aprenent. 

A més de participar en activitats (com ara les pràctiques lingüístiques) adreçades a l'alumnat i/o als aprenents i voluntaris del VxL, els establiments poden ser Punt de Trobada del VxL perquè les parelles lingüístiques que ho vulguin puguin conversar en l'espai que se'ls faciliti o Punt d'inscripció i informació del VxL. 

El projecte de les pràctiques lingüístiques que va presentar el CNL L'Heura a la I Jornada de Dinamització del CPNL la tardor de 2013 va guanyar el Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística 2012. L'any acadèmic 2012-2013 es van fer un total de 447 pràctiques lingüístiques en què van participar més de 150 alumnes. 

Enguany, aquesta pràctica es vol impulsar per tal que arribi a tots els CNL i, com a mínim, a tot l'alumnat dels cursos Bàsic 3. A les xarxes, es fa visible amb l'etiqueta #practicocatalà. 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística