Consorci per a la Normalització Lingüística

Noves edicions del VxL a tot Catalunya - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Noves edicions del VxL a tot Catalunya


El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa que el CPNL duu a terme durant tot l'any. La tardor és un dels moments en què es concentren les noves formacions de parelles lingüístiques arreu del territori. Les presentacions de voluntaris i aprenents es fan de maneres diverses, sovint en actes públics o fent activitats variades en diferents espais que, de vegades, cedeixen les entitats col·laboradores amb el programa. Durant els mesos d'octubre i novembre es faran prop de 40 presentacions del programa a tot Catalunya.

Sovint, aquests actes d'inici del VxL coincideixen amb els actes d'inauguració dels cursos de català, com va passar el 18 d'octubre a Sant Cugat del Vallès (CNL Vallès Occidental 3). En aquesta ocasió, el periodista Víctor Prats va parlar sobre el llenguatge als mitjans de comunicació, en general, i de l'ús del català a TV3, en particular. Un altre exemple d'aquest tipus d'actes és el que es va fer a Sant Pere de Ribes (CNL de l'Alt Penedès i el Garraf) el 16 d'octubre. En aquesta presentació del VxL David Duran, doctor en Psicologia de l'Educació i professor de la UAB, va presentar el seu llibre Aprensenyar i va fer la xerrada: "Aprensenyar, una paraula nova per a una vella (però invisible) pràctica educativa".

Des de l'any 2009 el VxL s'ha estès a l'àmbit de la justícia com a eina de reinserció i d'integració i se n'han dut a terme diverses edicions als centres penitenciaris del territori. D'aquesta tardor destaquem l'inici de la 4a edició del VxL al Centre Penitenciari Puig de les Basses que es va fer el 18 d'octubre. En aquest acte es van presentar 13 parelles lingüístiques conduïdes per 4 voluntaris del CNL de Girona. Al Centre Penitenciari de Lledoners començarà, el 17 de novembre, la 10 edició del VxL impulsada pel CNL Montserrat. L'edició anterior va començar l'octubre del 2016 amb catorze interns, que estudiaven català a l'escola Carme Karr del CP Lledoners, i cinc voluntaris lingüístics de fora del centre.

Durant les presentacions del VxL, les noves parelles reben orientacions per treure el màxim rendiment a les seves trobades, materials de suport a les converses (com ara algun exemplar de la col·lecció Parlem tu i jo) i el carnet de VxL amb què tenen descomptes a diversos equipaments d'arreu de Catalunya. A més, són informats de les activitats complementàries a les trobades que s'organitzen per conèixer l'entorn, la cultura, la història o l'activitat social del país.

El programa Voluntariat per la llengua va néixer l'any 2002 al CNL de Cornellà de Llobregat i fins ara ja hi han participat més de 110.000 parelles. El Voluntariat per la llengua és un programa que posa en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol parlar-lo. D'aquesta manera, es constitueixen parelles lingüístiques que es troben i parlen on volen (presencialment o virtual), quan volen i del que volen durant un mínim de 10 hores (una hora a la setmana).

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística