Consorci per a la Normalització Lingüística

El CPNL participa a la Setmana del Llibre en Català - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El CPNL participa a la Setmana del Llibre en Català


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha participat enguany, per setè any consecutiu, a la 35a Setmana del Llibre en Català de Barcelona, amb una mostra de les activitats culturals que organitza a les aules per al foment de la lectura i el coneixement dels autors catalans, en el marc de l'aprenentatge de la llengua: un tast de parelles lingüístiques, presentació de rutes literàries, converses amb autors, dinàmiques de treball cooperatiu per al foment de la lectura i de commemoració de l'any Prudenci i Aurora Bertrana.

La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, és una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que publiquen en el nostre idioma, de les llibreries actives i de les revistes que ofereixen al lector els seus exemplars en català.

L'activitat a l'espai, presentada per Lídia Coll (dinamitzadora del CNL de Sabadell) va començar amb un Tast de parelles lingüístiques a càrrec de participants en el Voluntariat per la llengua de vuit centres de normalització lingüística (CNL) del CPNL. Diversos aprenents i voluntaris en actiu van compartir uns minuts amb els visitants de La Setmana i van explicar al públic la seva experiència i les seves emocions durant les trobades que fan en el marc del programa.

A continuació, Jaume Sans, coordinador d'ensenyament del CNL Eramprunyà, va explicar, de manera pràctica i lúdica, com fomenta la lectura i com treballa els autors catalans amb els alumnes. Seguidament va proposar al públic assistent una dinàmica relacionada amb els escriptors: durant tota la tarda es va elaborar un collage cooperatiu relacionat amb frases de diversos escriptors. Aquesta dinàmica fou un exemple pràctic de com es pot aprofitar la creativitat per practicar la llengua a les aules i aprendre sobre els autors catalans.

La directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, va ser present a l'espai del Consorci. Durant la seva intervenció va destacar que "els llibres ens acosten al món en català" i que "la voluntat del govern és que el català sigui la llengua de tots els ciutadans de Catalunya perquè puguin viure en català". Ester Franquesa va agrair la feina que fa el Consorci, que "facilita que els ciutadans puguin aprendre i utilitzar la nostra llengua".

A continuació, Maria Nunes, professora de llengua i literatura catalanes, va parlar de les rutes literàries que organitza per Barcelona i les va definir com "la unió d'espais de la ciutat amb els textos literaris i els autors catalans, una suma que amplia la visió de l'obra literària i la ciutat". Seguidament, Maria Nunes va presentar el seu llibre Rutes literàries de Barcelona, de l'editorial Meteora. Finalment, Mercè Coma i Àngel Vinyet, tècnica i alumne del CNL de Barcelona, van llegir textos de Narcís Oller, Montserrat Roig i Josep Maria de Segarra; fragments d'obres que formen part d'alguna ruta literària.

Adriana Bàrcia, tècnica de normalització lingüística del CNL de Girona i experta en Aurora Bertrana, va descobrir aquesta autora i el seu pare, Prudenci, als visitants de l'espai del CPNL i va explicar la seva importància bibliogràfica en el marc de la literatura catalana. Seguidament va presentar una fitxa dedicada a Aurora Bertrana que va elaborar per a la publicació Llegir per parlar, llegir per aprendre en commemoració de l'Any Bertrana.

Finalment, es van comentar les aportacions de les persones que, durant tota la tarda, havien penjat al plafó de l'espai del CPNL les seves petites creacions basades en diverses frases d'autors catalans.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística