Consorci per a la Normalització Lingüística

Les parelles lingüístiques, el motor del VxL - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Les parelles lingüístiques, el motor del VxL


L'any 2016 el nombre de parelles lingüístiques s'ha mantingut per sobre de les 10.000 anuals en els últims vuit anys i s'ha arribat a les 110.918.

Continua també el pas de persones aprenentes a voluntàries, perquè han assolit prou nivell de català oral com per ajudar altres persones a practicar-lo. L'any 2016 han estat 42, xifra que continua demostrant tant la validesa del programa per a l'aprenentatge del català oral com la generositat dels seus participants.

Durant el 2016 també s'ha continuat treballant en àmbits específics pel valor que aquestes trobades aporten al programa.

Món educatiu i cultural: s'han format 1.210 parelles lingüístiques. S'hi treballa a través de les AMPA, centres de formació d'adults, biblioteques, colles castelleres, associacions socials i culturals, casals de gent gran, centres cívics, biblioteques, etc.

Sanitat: s'han format 42 parelles en sis centres o organismes sanitaris (com ara residències, hospitals o col·legis professionals), amb la participació de treballadors que volen poder atendre en català els usuaris o de residents que s'ofereixen com a voluntaris o com a aprenents.

Diversitat funcional: s'han format 161 parelles amb persones amb discapacitat intel·lectual o algun tipus de malaltia mental lleu.

Diversitat religiosa: s'han format 39 parelles entre persones de diferent confessió religiosa.

 ✓ Esport (campanya Mou-te en català!): 51 parelles formades en vuit centres i organismes esportius adherits.  S'han organitzat diverses activitats complementàries que relacionen pràctiques esportives i saludables amb l'aprenentatge del català oral.

Justícia: 117 parelles fetes en quatre centres penitenciaris, un centre educatiu de justícia juvenil (en què es treballa sempre amb els joves majors d'edat que poden participar en el programa) i un servei territorial de Justícia. A més de millorar l'ús del català oral entre els interns que segueixen cursos a les escoles d'adults integrades en els centres penitenciaris -amb els responsables docents de les quals es treballa de manera coordinada- i de potenciar la consolidació de l'ús normal de la llengua a través de la conversa, els objectius que s'hi treballen són l'enriquiment cultural i personal o la reinserció social i la integració, gràcies al vincle que aquestes persones estableixen amb l'exterior.

Empresa: s'han constituït 26 parelles en vuit empreses.

Durant el 2016, es constitueixen les primeres 28 parelles lingüístiques de la modalitat virtual del VxL, que s'estén a tot el territori durant el 2017, i facilita la pràctica del català a través de videoconferència, entre persones que, per qüestions de distància geogràfica o per altres raons, no poden coincidir presencialment.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística