Consorci per a la Normalització Lingüística

La recepta de cuina, més que un gustós recurs didàctic - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

La recepta de cuina, més que un gustós recurs didàctic


Des del 2007 a tots els cursos del Servei Local de Català d'Esparreguera (CNL Ca n'Ametller) s'explica la recepta de cuina com a text instructiu i es treballa el vocabulari dels aliments, les accions (verbs en imperatiu), els estris de cuina i els electrodomèstics. S'aprofita, a més, per fer una introducció a la cuina catalana amb un text de Jaume Fàbrega i es descobreixen aspectes culturals de la gastronomia catalana que es remunten a l'edat mitjana, com, per exemple, el fet que el català té el primer receptari europeu.

A més, des d'una òptica intercultural, es fan uns tallers de cuina tradicional catalana de Nadal als cursos de català Bàsic i a l'Elemental amb algun restaurador de la vila d'algun establiment col·laborador del Voluntariat per la llengua i alumnes d'origen estranger preparen un taller de la cuina del seu país d'origen a l'Intermedi i Suficiència. Fins i tot, enguany, els alumnes d'Escriptura Creativa han literaturitzat la seva recepta i l'han convertida en una narració breu.

Tot plegat fa que a les aules es dugui a terme un treball transversal no només de llengua, sinó també de cultura i de reconeixement de les diverses identitats nacionals presents -per tant, de cohesió social-, de manera que els alumnes s'impliquen en la redacció de la recepta i la presentació del plat posterior a la Trobada Gastronòmica Intercultural que es convoca cada final de curs.

El resultat d'aquesta feinada són les més de 450 receptes que des del 2011 s'han anat publicant al blog Receptaris i que apareixen classificades de moltes maneres. Al magazín estival de Ràdio Esparreguera se'n fan ressò i cada dia proposen un menú als oients a partir de les receptes.

En aquest enllaç es poden veure les receptes que pertanyen a la categoria Receptes d'estiu: http://blogs.cpnl.cat/receptaris/category/receptes-destiu. Bon profit!

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística