Consorci per a la Normalització Lingüística

Les sèries en català: 3 en 1 - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Les sèries en català: 3 en 1


Si entre platges i muntanyes teniu unes horetes mortes hem pensat que, enguany, us suggeriríem un grapat de sèries en català perquè pugueu gaudir encara una miqueta més del període estiuenc, i així, mentrestant, practiqueu català d'una manera ben entretinguda.

Per a tots aquells que esteu estudiant llengua, recordeu que com més hores d'exposició a missatges en català, més fàcil us resultarà comunicar-vos-hi. A més, si cliqueu al quadrat que hi ha just al costat del senyal de volum, podreu, a més, llegir els subtítols, de manera que us serà més fàcil de seguir els diàlegs i també us ajudarà a reforçar l'ortografia.

Fixeu-vos!, mirant sèries en català podreu millorar la comprensió oral i la pronúncia i reforçar, mitjançant la memòria visual, l'ortografia. 3 en 1.

Companys i companyes del CNL L'Heura han fet aquesta selecció amb la il·lusió que us agradi molt:

Nit i dia

Recomanació de Pilar López

La part visible i pública de les persones i la seva cara més fosca. Vides que semblen una cosa i amaguen històries, secrets inconfessables i passions ocultes. Nit i dia. Dia i nit.

I també la intriga. Assassins i homicides. Crims molt propers, la resolució del quals provoca reaccions en cadena que no ens hi podíem imaginar i que descobrireu de la mà de la metgessa forense Sara Grau.

Però millor que no us expliquem gaires coses sobre la sèrie Nit i dia. L'heu de veure començant pel primer capítol de la primera temporada que TV3 va oferir entre el 2 de febrer i el 25 d'abril de 2016.

Els actors no us defraudaran. Magnífics! Clara Segura, Marc Martínez, Carme Sansa, Mario Gas, Vicky Peña, David Verdaguer i molts més.

I quan acabeu de veure els capítols de la primera temporada, segur que no us voldreu perdre la segona que va començar el passat 24 d'abril i que encara s'està emetem els dilluns al vespre.

Merlí

Recomanació de Maria Fradera

L'eslògan de la sèrie és "la filosofia et farà trempar". A partir dels plantejaments d'un gran pensador, cada episodi lliga amb els esdeveniments dels personatges, un grup d'alumnes de batxillerat a qui el seu professor de filosofia, en Merlí (interpretat per Francesc Orella), estimula a pensar lliurement mitjançant mètodes poc ortodoxos que dividiran la classe, el professorat i les famílies de l'institut Àngel Guimerà.

Es va estrenar el setembre de 2015, per tant, enguany encetarem la 3a edició. Merlí ha sabut combinar les rames pròpies d'una sèrie d'institut, dirigida al públic adolescent, amb continguts que també poden atreure el públic adult.

Us recomano que vegeu aquesta sèrie en família, si es dona el cas, ja que és una gran oportunitat per compartir un producte intergeneracional.

Amb un repartiment amplíssim de luxe i ambientacions cinematogràfiques, no us podeu perdre aquest gran èxit de Tv3.

Cites

Recomanació de Júlia Estadella

Cites és una sèrie sobre persones que busquen amor i sexe. Cites entre dues persones desconegudes que volen iniciar relacions de diferents tipus amb altres persones. Són cites entre gent gran i gent jove, gent adinerada i gent senzilla. I arran de les trobades s'estableixen relacions de tota mena: divertides, complicades, dramàtiques, tèrboles, sinceres... que permeten reflexionar sobre la gelosia, la generositat, la confiança, l'amistat i molts d'altres aspectes relacionats amb l'amor.

Una sèrie fresca i recomanable per passar una bona estona.

Plats bruts

Recomanació de Jordi Rovira

És una comèdia de situació de TV3 (1999-2002) que ha deixat un gran record entre el públic amant de l'humor cínic i estripat. Per mi, una mena de barreja entre l'enyorada sitcom britànica The Young Ones (Els Joves) i el manga televisiu japonès Shin Chan.

Dos personatges principals, en David Güell, fill de papa i aspirant a actor,i el Lopes, periodista radiofònic i exmonitor del David, comparteixen pis. S'hi sumen altres personatges com l'Emma, l'okupa de la caseta de fusta, l'assistenta Carbonell, que li renta els picarols al David, el pare hippy del Lopes, i la Mercedes i el Ramon, que treballen a la ràdio amb el Lopes.

Les trames, sempre desenfadades i sense grans pretensions, busquen situacions esperpèntiques d'allò tan nostre de l'embolica que fa fort. Un humor d'estar per casa, trencador, a voltes escatològic, no apte per a gent d'ordre, que compta amb la participació de bons actors (Joel Joan i Jordi Sánchez, Mònica Glaenzel, Anna M. Barbany, Mercè Comes, Montse Pérez, L. X. Villanueva, Borja Espinosa i Pau Durà), guionistes extres (Núria Furió i Sergi Pompermayer) i la direcció del Terrat i Kràmpack (Oriol Grau, L. Manyoses i Joel Joan i Jordi Sánchez). Ah, i banda sonora de Quimi Portet!

Per si aquest estiu TV3 no en fa la reposició habitual, en aquest enllaç hi trobareu tots els capítols. Divertiu-vos!

Porca Misèria

Recomanació de Maria Fradera

Us recomano la sèrie Porca Misèria. És una sèrie dirigida per Joel Joan, que es va emetre durant quatre temporades, entre 2005 i 2007.

En Pere (Joel Joan) és un guionista d'un programa d'èxit de televisió, presentat per una professional excel·lent, la Cardona (Mercè Sampietro), però que rere les càmeres és una dona insuportable. En Pere viu amb la seva nòvia, la Laia (Anna Sahun), una biòloga amb talent i amb la Misèria, una truja de laboratori. Així és com arrenca la sèrie.

En aquesta sèrie es parla de gent que té un morro que se'l trepitja, que va a la seva, que té mala llet, que se sent sola, que és massa poruga, que no escarmenta, que no saben el que volen, que es queden sense feina, que escalen posicions de mica en mica... en fi de tot una mica; hi ha moments per a l'humor, però també hi ha moments per a la introspecció.

Mereix una menció especial la música: aposta per a cantants i grups en català. I per mi el personatge que Julio Manrique broda, l'Àlex Fernández, un penques encantador.

Repartiment:

Joel Joan, Anna Sahun, Roger Coma, Mercè Martínez, Julio Manrique, Mercè Sampietro, Clara Segura

Temps de silenci

Recomanació d'Esther Planas

Aquest estiu podeu recuperar tots els capítols de la sèrie Temps de silenci que narra la vida de la societat catalana, des de poc abans de l'inici de la Guerra Civil fins a finals del segle XX, a través d'una família burgesa barcelonina i el seu entorn: els amics, els veïns, la família i sobretot, el context històric que és l'eix principal de la sèrie. Es tracta de 54 capítols en dues temporades dirigides per Xavier Borrell i produïdes per Diagonal TV.

En el repartiment hi ha grans noms de l'escena catalana com Cristina Dilla, Sara Loscos, Pep Pla, David Bagés, Rosa Gàmiz, Àngels Bassas, Pep Ferrer, Joan Carreras, Marc Cartes, Àlex Casanovas, Àngels Poch, Lluïsa Castell, Julio Manrique, Rosa Boladeras, Julieta Serrano, Xicu Masó, Santi Ibáñez, Biel Duran i Txe Arana entre d'altres.

Temps de silenci ens pot retornar de forma didàctica i sobretot, amena, a uns episodis de la història del país amb una novel·la amb una gran dosi de realitat molt ben ambientada.

En aquest enllaç de baix de tot hi trobareu els vídeos del programa. Per fer la cerca i anar al primer capítol i als altres successivament us caldrà posar-hi la data. El primer capítol es va emetre el 17 de gener de 2001 i l'últim el 10 d'abril de 2002.

Polseres vermelles

Recomanació d'Anna Esteve

Actualment, l'Albert Espinosa és un reconegut escriptor. D'adolescent va ser víctima d'un càncer arran del qual li van amputar una cama. De tota aquesta experiència, creà una exitosa sèrie ambientada en un hospital i protagonitzada per un grup d'adolescents: quatre nois i una noia. De mica en mica, s'anirà teixint entre ells una amistat forta i indestructible en què cada personatge té una simbologia: el Líder (en Lleó), el segon líder (en Jordi), la noia (la Cristina), el guapo (l'Ignasi), el llest (en Toni) i l'imprescindible (en Roc, que està en coma). Tot i la temàtica, la sèrie té una profunda vocació vitalista i té com a lema "ni un pas enrere". Entre tot aquest entramat es combinen temes universals com ara la vida, la mort, l'amistat, l'amor, la lluita i l'afany de superació: tots ells, sense excepció, demostren ser uns grans herois. Paral·lelament, la sèrie, és transmissora de valors morals.

Els actors, tot i la seva jovenesa, van demostrar ser mereixedors de protagonitzar una història amb càrrega dramàtica i tràgica, brutals. Posteriorment, hem vist triomfar alguns dels actors tant en teatre com en cinema, com ara Nil Cardoner o Àlex Monner. La cirereta del pastís, compta amb una banda sonora excel·lent formada i triada entre el bo i millor del panorama musical actual català i que, acompanya, a la perfecció, cada trama, cada moment, i converteix aquesta sèrie en una obra d'art. S'ha traduït a diferents llengües i fins i tot, Steven Spielberg en va fer una adaptació als Estats Units.

Infidels

Recomanació de Noemí Ubach

"Per ser fidel a un mateix, a vegades s'ha de ser infidel". Amb aquesta sentència es presentava la sèrie de TV3, Infidels, sobre la vida sentimental i amorosa de cinc dones, amigues entre elles que patien o feien patir les seves parelles.

Una sèrie entretinguda, actual, amb personatges rics, amb matisos, que es troben en situacions complicades i que no sempre saben per on tirar. Així és aquesta ficció que es va poder veure a TV3 entre el 2009  el 2011.  

Les protagonistes, això sí, totes força atractives, les interpretaven les actrius Íngrid Rubio (Cruz), Montse Guallar (Lídia), Montse Germán (Joana), Aina Clotet (Arlet) i Sílvia Bel (Paula).

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística