Consorci per a la Normalització Lingüística

El dictat català al CNL Ca n'Ametller - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El dictat català al CNL Ca n'Ametller


Amb una llarga tradició escolar, els dictats han estat sempre un recurs didàctic emprat a les classes de llengua per millorar l'ortografia dels aprenents.

El Dictat públic en català neix a Perpinyà, a la Catalunya del Nord, l'any 1999 (al 1998 se n'havien fet a Occitània), i el 2007, a Esparreguera, se'n fa la primera edició al Principat de Catalunya. El SLC d'Esparreguera i, per tant, el Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller són pioners en aquesta mena d'actes públics.

Aquesta iniciativa s'ha anat estenent per la comarca: van començar primer a Olesa de Montserrat, per descomptat, i després han vingut Castellbisbal, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Vallirana, però també ja s'hi han començat a afegir poblacions del Vallès (com Sabadell -CNL de Sabadell-  o Sant Cugat del Vallès -CNL Vallès Occidental 3-), o d'altres del CNL del Maresme, com Canet de Mar i també a la ciutat de Lleida (CNL de Lleida). Tot això ens demostra que aquesta és una activitat molt popular i acceptada per tothom, que segur que aviat veurem per tot Catalunya, amb l'orgull de pensar que l'impuls i la idea ha sorgit del Baix Llobregat.

El Dictat Català, com a acte públic, és l'expressió orgullosa d'una llengua que es manté viva ben entrat el segle XXI, que ha superat els embats d'una història difícil, que ha sabut bastir-se d'unes normes ortogràfiques i gramaticals i que amplia mots i conceptes amb el pas del temps.

Per totes aquestes raons, amb aquesta iniciativa proposem aquest joc-concurs als nostres alumnes i usuaris, perquè, mitjançant una activitat lúdica i desenfadada, hom pugui gaudir d'un text literari i també perquè pugui demostrar públicament, en una jornada de catalanitat desacomplexada, com tenim de dominada l'ortografia catalana.

El Dictat català compta amb molts bons premis gràcies als patrocinadors. Els premis són per als millor classificats, i també hi ha premis a la participació. Cal esmentar el primer premi que es concedeix a la localitat d'Esparreguera, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament, que enguany consisteix en un viatge per a dues persones a Menorca i que en totes les edicions anteriors aquest viatge havia estat a l'Alguer.

Per a aquests dictats, comptem sempre amb diverses persones significatives de la vila. En molts casos, han dictat els mateixos alcaldes o alcaldesses i també hem comptat i comptem amb algun regidor, no tan sols per dictar sinó també per participar en l'activitat.

Els textos que es dicten són gairebé sempre seleccionats de la producció literària de l'autor en l'any literari en curs que determina oficialment la Generalitat. A més del text, al final es dicten deu paraules més que serveixen per a desempatar en els casos on hi ha més d'un guanyador.  

Podem afegir que és una activitat molt esperada i celebrada a les poblacions on s'organitza i que la participació de públic és força nombrosa, sempre amb l'expectativa de veure qui serà la persona guanyadora de l'any.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística