Consorci per a la Normalització Lingüística

El Voluntariat per la llengua continua sent un referent a Europa - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El Voluntariat per la llengua continua sent un referent a Europa


L'any 2005, el VxL va ser reconegut per la Unió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l'aprenentatge d'una llengua. Des d'aleshores, el programa s'ha estès a altres territoris de parla catalana: a Perpinyà, al País Valencià amb el programa "Voluntariat pel Valencià", a les Illes Balears amb el programa "Amb tu, en català" i a Andorra amb "Voluntaris per la llengua". El VxL s'ha convertit en model de referència per a la promoció de l'ús d'una llengua. S'aplica també a la Vall d'Aran amb "Volontariat per aranés", per fomentar l'occità-aranès; a Flandes (Bèlgica) amb el programa "Samen Inburgeren", per al flamenc, i a la província de Bolzano amb "Voluntariat per les llengües", per al foment de l'italià i l'alemany.

L'última iniciativa de voluntariat lingüístic que ha adoptat el model del VxL, s'ha dut a terme a Pàdua, Itàlia. Es tracta del projecte de voluntariat lingüístic "Cleopa", adreçat als refugiats. Aquest programa, creat per la comunitat de Santa Rita de Pàdua, compta amb el suport i l'assessorament de l'Oficina de Bilingüisme i Llengües Estrangeres del Departament de Cultura de Bolzano.

Les parelles lingüístiques estan formades per un voluntari que parla italià habitualment i un aprenent que, en aquest cas, és una persona refugiada. La parella es troba per compartir unes hores de conversa en italià.

L'objectiu del projecte "Cleopa" és facilitar un espai als refugiats per practicar l'italià mentre expliquen la seva pròpia experiència i la seva història i, alhora, fomentar la cohesió social.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística