Consorci per a la Normalització Lingüística

El VxL a les empreses amb responsabilitat social - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El VxL a les empreses amb responsabilitat social


A més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat de tot Catalunya que compleixen els requisits per ser voluntàries o aprenentes, el Voluntariat per la llengua (VxL) treballa des de 2009 en diferents àmbits per atendre les necessitats de col·lectius específics.

En un d'aquests àmbits, el de l'empresa, l'objectiu des de 2010 és facilitar que persones que tenen coneixements bàsics de català (aprenents) el puguin practicar amb els companys i companyes de feina, o amb persones externes que parlen habitualment en català (voluntaris).

D'aquesta manera, les empreses poden oferir al seu personal millorar el nivell de català dins de l'entorn laboral i guanyen, alhora, en competitivitat, qualitat de servei i arrelament amb l'entorn immediat. Que el personal pugui entendre el català i expressar-s'hi amb fluïdesa millora la comunicació interna, però també la relació amb el client.

Empreses com El Corte Inglés a Tarragona, Mercadona a Cambrils i Reus, l'Hotel Termes Montbrió, Girona Actua, els paradistes del Mercat del Ninot de Barcelona o T-Systems han experimentat la formació de parelles lingüístiques al llarg d'aquests anys, en què s'han arribat a formar més de 200 parelles en aquest àmbit.

La notícia publicada al web del VxL sobre l'experiència de la Fundació Amàlia Soler, de Vilafranca del Penedès, recull testimonis d'alguns dels participants, com ara "em sento més segura amb la pronúncia" o "m'ha ajudat a conèixer una mica més una altra persona que, a més a més, és companya". 

Enguany, i per primer cop, el VxL s'ha incorporat a la Fira RSC en línia de la 7a Setmana de la Responsabilitat Social com a recurs per a l'empresa que vol incorporar o millorar la seva responsabilitat social.

A més, el dissabte 22 d'octubre es va oferir un Tast de parelles lingüístiques en la Jornada de Tallers de sensibilització de la Setmana que organitza Ingeniería Social i l'Associació +Responsable. Voluntaris i aprenents en actiu del Centre de Normalització Lingüística Roses (provinents de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern o Esplugues de Llobregat) van conversar en català amb les persones que es van apropar a l'estand del VxL als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Una d'elles es va inscriure en el programa com a voluntària després de l'experiència.

El programa de la Direcció General de Política Lingüística que gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística va ser també present a la sessió de networking del dia 19 al Palau Macaya de Barcelona. Allà, el VxL va poder contactar amb empreses interessades a incorporar-lo com a pràctica responsable en l'àmbit social, amb la llengua com a valor corporatiu i també com a element cohesionador entre els treballadors.

Qualsevol empresa interessada a posar en marxa el VxL o oferir-lo als seus treballadors pot contactar amb el centre de normalització lLingüística que tingui més a prop a través de les dades que es poden trobar a www.cpnl.cat/xarxa.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística