Consorci per a la Normalització Lingüística

Noves formacions de parelles lingüístiques - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Noves formacions de parelles lingüístiques


Malgrat que el Voluntariat per la llengua (VxL) no s'atura en tot l'any, la tardor és un dels moments en què es concentren un major nombre de noves formacions de parelles lingüístiques arreu del territori. Les presentacions de voluntaris i aprenents es fan de maneres diverses, sovint en actes públics o fent activitats en diferents espais que, de vegades, cedeixen les entitats col·laboradores.

És el cas de la Fundació Puigvert (centre de referència internacional en urologia, nefrologia i andrologia), que el 27 de setembre va acollir la presentació d'una vintena de parelles lingüístiques de la Delegació d'Horta-Guinardó del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona.

Durant l'acte, una voluntària del VxL va recitar un parell de poesies en català, escrites per ella i també hi va haver testimonis d'altres participants. El moment més esperat pels assistents, el de conèixer l'altre membre de la parella lingüística, es va fer a través d'un joc, que va consistir a aparellar cada persona voluntària amb la seva aprenent lligant les paraules i els dibuixos, de l'àmbit sanitari, que se'ls havien lliurat al principi de l'acte.

Sovint, les presentacions coincideixen amb els actes d'inauguració dels cursos de català, com va passar el 30 de setembre a Sant Sadurní d'Anoia (CNL de l'Alt Penedès i el Garraf). En aquesta ocasió, el conegut periodista i escriptor Enric Calpena va presentar als assistents el seu nou llibre Barcelona. Una biografia, a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya. L'acte va ser organitzat per l'Oficina de Català de Sant Sadurní, conjuntament amb l'Ajuntament i la Biblioteca, i hi va col·laborar Edicions 62.

Durant les presentacions, els nous participants reben sempre orientacions per treure el màxim rendiment a les seves trobades i d'altres materials de suport a les converses (com ara algun exemplar de la col·lecció Parlem tu i jo) i el carnet de VxL amb què tenen descomptes arreu de Catalunya. A més, són informats de les activitats complementàries a les trobades en parella que s'organitzen per conèixer l'entorn, la cultura, la història o l'activitat social del país.

El Voluntariat per la llengua, que es va iniciar l'any 2003, forma actualment més de 10.000 parelles lingüístiques l'any, que es constitueixen en més de 211 poblacions de tot Catalunya.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística