Consorci per a la Normalització Lingüística

Aprenents que passen a ser voluntaris: l’èxit del Voluntariat per la llengua - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Aprenents que passen a ser voluntaris: l’èxit del Voluntariat per la llengua


Una de les dades més importants que mostra l'èxit del programa Voluntariat per la llengua (VxL) és que, després de 13 anys d'existència, cada cop hi ha més aprenents de procedències geogràfiques diverses que passen a fer de voluntaris.

En concret, n'hi ha hagut més de 300 només des de 2007 (any en què es va poder començar a recollir aquesta dada aproximada a través de la nova aplicació informàtica del programa), 45 de les quals durant el 2015. Això vol dir que totes aquestes persones, que van començar a formar part de parelles lingüístiques com a aprenentes, han assolit prou nivell de català oral com per passar a ajudar altres persones.

Amb aquestes xifres es demostra no només la validesa del programa com a eina d'aprenentatge del català oral, sinó també la generositat dels seus participants i l'agraïment que els aprenents tenen envers el que per a ells ha estat, sens dubte, una bona experiència.

El blog del VxL recull alguns testimonis de persones aprenentes que han passat a ser voluntàries:

L'any 2015, la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística van organitzar el concurs "Jo sóc VxL. I tu?", adreçat als voluntaris que volguessin presentar un vídeo amb la seva experiència i animar d'altres a ser-ho.

D'entre aquests testimonis, també n'hi ha els de voluntaris que havien començat en el VxL fent d' aprenents, com el de la italiana Ileana Belfiore (guanyadora del premi Pompeu Fabra 2014 a la integració a la comunitat lingüística catalana), l'equatorià Luís David Lafferthy, la madrilenya Esther Fernández o la mexicana Lucía Virgen Morales i la cubana Raycelis Rodríguez (finalistes del concurs "Jo sóc VxL. I tu?").

Qualsevol persona major d'edat amb coneixements bàsics de català (entendre'l i parlar-lo una mica) es pot inscriure en el Voluntariat per la llengua com a aprenent a www.vxl.cat o, si ho prefereix, personalment o per telèfon en el centre de normalització lingüística que tingui més a prop. De la mateixa manera, ho poden fer els voluntaris, als quals només se'ls demana que parlin català habitualment, no cal que el sàpiguen escriure.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística