Consorci per a la Normalització Lingüística

Resultats de l’estudi Ofercat 2015 - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Resultats de l’estudi Ofercat 2015


Durant els passats mesos de juny i juliol es van presentar a les ciutats de Tarragona, Tortosa, Girona i Lleida els resultats de l'estudi Ofercat 2015, que va consistir en analitzar la presència de les diverses llengües als establiments comercials d'aquestes quatre ciutats.

Ofercat és una eina que permet fer una anàlisi sociolingüística dels comerços i d'altres establiments en un determinat territori. En el cicle 2001-2006 es va fer l'Ofercat a vint poblacions catalanes. Entre elles es va passar a Girona l'any 2006, a Lleida l'any 2003 i el 2010, a Tarragona l'any 2001 i el 2007 i a Tortosa l'any 2006. A cada ciutat s'han analitzat un mínim de 400 comerços, distribuïts en vuit rutes de 50 comerços cada ruta. D'aquestes vuit rutes, un màxim de tres recorren els principals eixos comercials de cada ciutat, mentre que la resta es distribueixen de forma aleatòria per tot el territori, per aconseguir-ne una bona representativitat.

Les observacions se centren en la retolació identificativa, la llengua dels rètols i altres informacions de l'aparador, la llengua en què s'inicia l'atenció oral al client i la llengua d'adequació, quan el client utilitza el català.

Al gràfic hem seleccionat les dades de la retolació identificativa i de la llengua d'inici de l'atenció oral de les quatre ciutats. Les dades s'expressen mitjançant un índex sintètic d'ús del català, que pondera cadascuna de les opcions lingüístiques i exclou els casos ambivalents.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística