Consorci per a la Normalització Lingüística

Segueix la pista de Ramon Llull (CNL de Terrassa i Rubí) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Segueix la pista de Ramon Llull (CNL de Terrassa i Rubí)


Enguany se celebren els 700 anys de la mort de Ramon Llull, un autor de les lletres catalanes desconegut per a la majoria dels nostres alumnes, de les parelles lingüístiques i dels nostres usuaris. Un autor, però, que té un enorme potencial interessant per a persones de tots els temps: va viatjar constantment per tot el Mediterrani, va tractar amb reis i papes, va impartir ensenyament a la Sorbona i va ser un gran coneixedor de l'islam, del judaisme i del cristianisme.

Per tot això, vam pensar que si volíem acostar la figura i l'obra de Llull a la ciutadania del nostre segle, era important fer-ho d'una manera lúdica, didàctica i actual, que arribés a tots els públics, que promogués la participació i estimulés a fer petites recerques. Vam concloure que la fórmula d'un concurs, en el qual poguessin participar els alumnes, les parelles lingüístiques, però també la ciutadania en general, podia ser l'adient.

Per a l'activitat, vam escollir dotze temes representatius i en vam fer dotze cartells. En un primer moment, havíem pensat a difondre la informació exclusivament per les xarxes socials, o al web. Però ens va semblar que també seria interessant exposar els pòsters al Vapor Universitari, seu del CNL. D'altra banda, érem conscients que alguns dels nostres alumnes no són usuaris de les noves tecnologies; penjar uns cartells físics era un bon sistema per no deixar ningú exclòs de l'activitat. A més, recórrer l'exposició en grups va ser un pretext per comentar-ne el contingut, per tant, per parlar-ne entre companys.

El principi de l'activitat girava entorn de la idea de seguir la pista... Per aquesta raó, l'exposició la vam muntar dia a dia abans del concurs; és a dir, cada dia es penjava un pòster, que era nou per als alumnes i per als altres usuaris del Vapor. Paral·lelament, vam fer difusió dels pòsters i del concurs a través de les xarxes i a tots els centres d'educació secundària i les escoles de formació d'adults de Terrassa.

Finalment, vam celebrar el concurs. Per participar-hi només calia tenir un dispositiu mòbil (telèfon mòbil, tauleta...) amb connexió de dades, i descarregar-se el programa, anomenat Kahoot. Un expert va donar les instruccions pertinents i va proporcionar la clau de participació del Segueix la pista de Llull als assistents i cadascú es va crear un nom per concursar-hi. A partir d'aquí, el programa va anar plantejant les preguntes als concursants. Per a cada pregunta, s'oferien quatre respostes possibles, que els concursants responien només pitjant un color a la pantalla del mòbil. L'aplicació anava calculant qui havia respost més bé i en més poc temps. Finalment, el Kahoot va establir qui era la persona guanyadora i les quatre que la seguien de prop.

Tot concurs té premi i el nostre no va ser menys: vam oferir una entrada doble per a un espectacle de dansa del Ballet Nacional de Marsella, gentilesa del Centre Cultural de Terrassa; un val de compra de 50 euros, gentilesa dels establiments associats a Comerç Terrassa Centre, i el Llibre de les bèsties de Ramon Llull, la nova versió de Miquel Desclot, acarada amb el text original i amb les il·lustracions de Perico Pastor, gentilesa d'un particular.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística