Consorci per a la Normalització Lingüística

La campanya «I tu, jugues en català?» escalfa motors - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

La campanya «I tu, jugues en català?» escalfa motors


Durant els mesos d'abril i maig, aprofitant els diversos actes i fires que es fan arreu del territori per celebrar l'arribada de la primavera, la diada de Sant Jordi i altres festivitats locals, els centres de normalització lingüística han organitzat diverses activitats per promoure el joc i la joguina en català.

Aquest actes s'emmarquen dins la campanya «I tu, jugues en català?» i es desenvoluparan durant els mesos de maig i juny, aprofitant la finalització del curs escolar. Com a exemple d'aquestes activitats, presentem les experiències que han dut a terme tres centres de normalització lingüística al seu territori.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell i l'entitat Homoludicus van organitzar, el passat 17 d'abril, al Casal Pere Quart una nova jornada de jocs de taula. Aquesta sessió va ser l'aperitiu del #JUGASBD16, que es va dur a terme el 24 d'abril al recinte de la Fira de Sabadell. Durant aquestes jornades, petits i grans van poder triar i remenar entre un gran nombre de jocs de taula en català, com els populars Victus, Catan, Carcassone, Cartes d'amor o La torre embruixada, que es poden trobar al catàleg i a l'APP de jocs en català del CPNL. El responsable d'Homoludicus Sabadell va explicar el funcionament dels jocs a tothom que hi estava interessat.

D'altra banda, i com cada any, el CNL de Cornellà va participar en la «Jordiada», la Festa de la Cultura Popular de Cornellà de Llobregat. La Comissió Ciutadana per a la Normalització Lingüística, de la qual el CNL en forma part, va muntar una parada al Parc de Can Mercader amb la intenció de continuar difonent la llengua i la cultura catalanes. La parada d'aquest any va posar l'èmfasi en el joc i la joguina en català. Per això, es va muntar un espai de joc just al costat de la parada, en què els assistents van poder conèixer l'oferta lúdica en català tot jugant-hi. Aquest espai es va organitzar conjuntament amb la botiga de joguines Sanglas, un dels establiments adherits a la campanya.

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf coincidint amb l'inici de les vacances escolars d'estiu, organitza uns tallers d'activitats lúdiques a les botigues de joguines de Vilanova i la Geltrú. Els Tallers de primavera que s'han preparat estan pensats per crear un espai lúdic en català al voltant d'eixos temàtics diferents. En concret, en la primera sessió es narraran contes i rondalles populars; en la segona, es practicaran diversos jocs de taula tradicionals; en la tercera, es podrà participar en una gimcana lingüística i, en l'última, es farà un taller d'iniciació als escacs.

El CNL compta amb col·laboracions molt diverses. D'una banda les botigues Chacón Joguines, Abacus i Imaginarium posaran a disposició dels participants el seus espais i regalaran als assistents algun premi de participació. I de l'altra, la secció d'escacs de la Societat Gran Penya conduiran el taller d'escacs Intergeneracional.

Així doncs, totes aquestes actuacions van destinades a fomentar la presència del català en entorns lúdics compartits per nens, joves i adults i a promoure la visibilitat dels jocs en català.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística