Consorci per a la Normalització Lingüística

Correctors ortogràfics - Llengua i empresa

Butlletí Llengua i empresa

Correctors ortogràfics


Dos dels recursos que desperten més interès en les sessions que fem de recursos lingüístics són els correctors i els traductors en línia. Avui us parlarem dels primers.

De ben segur que molts de vosaltres, quan redacteu un document, acabeu fent-ne una revisió per detectar i esmenar errors ortogràfics, terminològics, tipogràfics, etc. La irrupció de les noves tecnologies ha afavorit l'aparició d'eines i de recursos en línia que ajuden a millorar la qualitat lingüística dels textos.

El corrector és un bon assistent a l'hora d'elaborar textos amb qualitat. Amb tot, cal tenir en compte que un corrector en línia no podrà reparar totes les mancances d'un text. I no n'hi ha cap que pugui garantir un resultat equiparable a la revisió que pugui fer un especialista o una persona amb coneixements sòlids de gramàtica.

Actualment, gairebé tots els processadors de textos més comuns (Microsoft Office, Open Office, etc.) i alguns navegadors, com ara Mozilla o Google Chrome, tenen eines que ajuden a fer una revisió superficial dels textos. Aquestes eines fan una revisió ortogràfica però no tenen en compte molts aspectes sintàctics ni de convencions, com ara suggerir si una paraula s'ha d'escriure en majúscula, en negreta o en cursiva.

Language Tool i  Softcatalà van un pas més enllà. Són eines que suggereixen canvis ortogràfics, sintàctics, de puntuació, de tecleig, i també fan recomanacions d'estil. Aquests dos correctors són gratuïts i no cal instal·lar-los a l'ordinador.

Maxigramar és un corrector ortogràfic i gramatical per a diverses versions del Microsoft Office. Té una versió gratuïta i una versió de pagament, però és un programa que cal instal·lar a l'ordinador.

Si voleu ampliar aquesta informació o conèixer altres recursos lingüístics, podeu contactar amb nosaltres a empresa@cpnl.cat.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística