Consorci per a la Normalització Lingüística

Parelles lingüístiques al Centre Penitenciari de Figueres - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Parelles lingüístiques al Centre Penitenciari de Figueres


En la segona edició del Voluntariat per la llengua (VxL) al Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres s'han constituït quinze noves parelles lingüístiques, que es trobaran un cop a la setmana a l'edifici de formació del centre per fer conversa en català.

Els quinze aprenents, que van a l'escola d'adults de la presó i complementen els estudis amb la pràctica de l'expressió oral del català gràcies al VxL, parlaran de diversos temes amb tres voluntàries del VxL del Centre de Normalització Lingüística de Girona.

El requisit per ser aprenent és tenir un coneixement bàsic de català i estar alfabetitzat; per ser voluntari cal parlar habitualment el català i complir les condicions establertes pel Centre Penitenciari.  

El VxL es desenvolupa en l'àmbit de la Justícia des del 2008 i actualment es duu a terme en cinc centres penitenciaris, dos centres educatius de Justícia Juvenil (en els quals es treballa sempre amb els joves majors d'edat que poden participar en el programa) i dos serveis territorials de Justícia (en aquest cas, formant parelles lingüístiques entre els treballadors). Des de llavors, s'hi han format més de 700 parelles del VxL.

Els objectius que s'hi treballen (a més de millorar l'ús del català oral entre els interns que segueixen cursos a les escoles d'adults integrades en els centres penitenciaris -amb els responsables docents de les quals es treballa de manera coordinada- i de potenciar la consolidació de l'ús normal de la llengua a través de la conversa) són l'enriquiment cultural i personal o la reinserció social i la integració, gràcies al vincle que aquestes persones estableixen amb l'exterior.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística