Consorci per a la Normalització Lingüística

4a edició de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” (CNL Osona) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

4a edició de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” (CNL Osona)


Durant el mes d'abril, el mes de Sant Jordi, amb l'objectiu de fer visible la riquesa lingüística de la llengua catalana, els establiments de la comarca d'Osona exposen als aparadors de les botigues una col·lecció de 30 cartells amb fragments literaris d'autors catalans coneguts.

Ja és el quart any que el Centre de Normalització Lingüística (CNL) d'Osona organitza la campanya "A l'abril cada paraula val per mil", dedicada enguany a la literatura catalana. A més dels 30 cartells esmentats i d'uns punts de llibre presenta una novetat: una col·lecció de sis estovalles amb fragments de prosa. Les anteriors edicions es van dedicar a l'etimologia de mots (2013), a les frases fetes (2014) i a les paraules que tenen el seu origen en un nom de lloc o de persona (2015).

De més a més, al blog  del CNL Osona Ets i uts, dins una categoria específica de la campanya, cada dia es publica una entrada que amplia la informació dels cartells. En aquestes entrades hi ha un apunt biogràfic de l'autor, el text una mica ampliat (i en negreta la part que inclou el cartell) i la imatge del cartell.

Durant el mateix període altres centres de normalització lingüística també estan duent a terme aquesta campanya al seu territori. D'una banda, el CNL de Barcelona repartirà 857 cartells entre els establiments dels principals eixos comercials de Barcelona amb una rosa cadascun i una paraula, on s'explica l'etimologia d'un mot relacionat amb el sector comercial de cada botiga. La campanya també serà a Twitter amb l'etiqueta #valpermil i durant el mes de juny es farà una exposició que oferirà un panorama general sobre els diferents àmbits temàtics tractats i que incorporarà fotografies dels aparadors dels establiments que hi hagin participat.

També el CNL Montserrat ha organitzat, per segon any consecutiu, diverses activitats en el marc d'aquesta campanya. Aquest 2016, els establiments de Manresa exposen als seus aparadors uns cartells en els qual s'explica, de manera breu i senzilla, l'origen de paraules catalanes. Altrament, a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases es pot visitar una exposició formada per 30 cartells amb paraules diferents. Paral·lelament, i fins al 29 d'abril, l'SLC de Manresa ha organitzar el joc lingüístic La gimcana de Sant Jordi, que consisteix a completar tres respostes sobre l'origen d'algunes paraules en una butlleta. Els participants poden trobar les respostes en els cartells que es troben als aparadors o la porta dels establiments adherits al programa Voluntariat per la Llengua (VxL), als comerços col·laboradors (Abacus cooperativa, Diesa restauració i Manresa+Comerç) o en l'exposició de la biblioteca Les Bases.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística