Consorci per a la Normalització Lingüística

Català a taula. Formació adreçada al sector de la restauració - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Català a taula. Formació adreçada al sector de la restauració


Català a taula és un programa per estendre l'ús de la llengua catalana en l'àmbit de l'hostaleria i la restauració i especialment entre la població nouvinguda que treballa en el sector. Un dels eixos del programa és el curs de català oral d'atenció al públic per a cambrers i cambreres i que té dues finalitats clares: que el personal que treballa en aquest sector tingui la capacitat d'atendre els clients en català i que l'ús de la llengua es generalitzi també en les comunicacions escrites més bàsiques (menús, plats del dia, ofertes, etc.).

El curs té una durada de 20 hores lectives, distribuïdes en deu sessions de dues hores cadascuna. Totes les unitats es desenvolupen a partir de situacions comunicatives quotidianes de l'àmbit de l'hostaleria i la restauració, amb l'objectiu de reproduir l'ús real de la llengua en aquest sector.

Les propostes de treball a l'aula s'articulen al voltant de tres eixos: l'atenció al client (salutacions, expressions de cortesia i servei al client), la petició de la comanda (els àpats, llista de menjars i la cuina) i el servei al client (suggeriments, indicacions i reserves). Es treballen les quatre habilitats lingüístiques: comprensió oral, expressió oral, comprensió i expressió escrites i s'ensenya el lèxic específic i les estructures lingüístiques pròpies del sector de la restauració.

En acabar aquesta formació, l'alumne ha de ser capaç d'adreçar-se als clients en català, entendre les demandes, prendre nota de les comandes dels clients, explicar els continguts de la carta o el menú diari, elaborar un menú o una carta de restaurant, agafar encàrrecs, fer comandes i atendre una reclamació.

Desplegament del programa

El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNLB) va posar en marxa a finals de 2005 el programa Català a taula, que es va desplegar de forma integral durant l'any 2006. El curs 2010-2011 el CNLB va fer una adaptació del material amb un enfocament més comunicatiu i el curs 2013-2014 va rellançar el programa amb una imatge renovada.

Darrerament, aquest programa s'ha desenvolupat en d'altres centres de normalització lingüística. D'una banda, el Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf, en el marc d'un conveni signat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, ha organitzat un curs de nivell inicial Català a taula a través del Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú. Aquesta formació està emmarcada en el projecte de promoció de la qualitat lingüística als restaurants del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf. La difusió d'aquest curs s'ha fet amb la col·laboració d'organitzacions que treballen habitualment en el sector de la restauració: Node Garraf, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Gremi d'Hostaleria de Vilanova i el Gremi d'Hostaleria de Sitges.

D'altra banda, en el marc del mateix conveni signat entre la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu de col·laborar en projectes de foment de la llengua catalana, el Centre de Normalització Lingüística de Sabadell  i el Vapor Llonch han organitzat a Sabadell un curs de nivell Bàsic 1 i el taller Català a Taula. Aquest taller s'adreça als participants en el dispositiu d'inserció sociolaboral del Pla de barris, que es porta a terme a Can Puiggener, Torre-romeu, les Termes, Espronceda, la Creu de Barberà i Campoamor. Després de fer una formació d'operacions bàsiques de cuina a l'Escola d'Hostaleria del Vapor Llonch, van fer el taller per conèixer les estructures bàsic i el vocabulari d'aquest àmbit laboral i així poder millorar les seves competències en llengua catalana, amb l'objectiu d'ampliar les possibilitats d'inserció laboral.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística