Consorci per a la Normalització Lingüística

Tots junts fem pinya! - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Tots junts fem pinya!


Tots junts fem pinya! Hospital de Mollet, Ajuntament de Mollet, TERMCAT i Servei de Català de Mollet-CPNL

El passat dilluns 29 de febrer, a l'Auditori de l'Hospital de Mollet, va tenir lloc la xerrada La terminologia de la salut: noms no tan rars per a malalties no tan rares, un acte conjunt fruit de la col·laboració de l'Hospital de Mollet, l'Ajuntament, el Centre de Terminologia CNL del Vallès Oriental), en el marc del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries.

Aquesta iniciativa va començar el desembre de 2013 amb la xerrada La terminologia en català té bona salut? arran de l'adhesió de l'Hospital de Mollet al Voluntariat per la llengua i la proposta de fer una conferència divulgativa conjuntament amb el Centre de Terminologia TERMCAT. L'èxit de la primera experiència va fer que es fes una segona xerrada, el febrer de 2015, La terminologia de les ciències de la salut, en primer terme, i que s'hagi tornat a repetir amb la comunicació La terminologia de la salut: noms no tan rars per a malalties no tan rares, coincidint, a més a més aquest any, amb el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries (29 de febrer).

En les tres ocasions hem tingut la sort de poder comptar amb la col·laboració del TERMCAT i de M. Antònia Julià, terminòloga i cap de projectes de l'àmbit biomèdic del TERMCAT, que ha sabut fer unes exposicions dinàmiques, participatives i molt engrescadores. A partir d'exemples concrets i casos pràctics, ha presentat els recursos terminològics sobre ciències de la salut, que es poden trobar al web del TERMCAT i a la xarxa, per resoldre els dubtes i fer servir els termes adequats. Per exemple: què diríeu, ibuprofè o ibuprofèn? Omeprazol és correcte en català? Virus de l'Ebola, virus de l'Èbola o virus de l'Ebolà? Com es diria noggin-like protein en català?

A més, aquest cop vam saber si hem de dir malalties rares o malalties minoritàries i si hi ha algun terme preferent. Es veu que tot ve de rare disease!

També vam saber l'origen del nom d'algunes malalties minoritàries: fibromiàlgia, ictiosi, fibrosi quística, sensibilitat química múltiple, síndrome de Rett, síndrome del cromosoma X fràgil, trastorn de La Tourette, ELA...

Amb l'acte d'aquest any, a més, vam voler, encara que sigui des del vessant lingüístic o terminològic, sumar-nos a aquest Tots junts fem pinya! del 29 de febrer, Dia Mundial de les Malalties Minoritàries.

Des de l'Hospital de Mollet, l'Ajuntament, el TERMCAT i el Servei Local de Català-CPNL volem que aquestes xerrades tinguin continuïtat. Afegirem així el petit granet de sorra, perquè la terminologia en català tingui bona salut i els futurs especialistes coneguin els recursos i la terminologia de la seva especialitat en català.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística