Consorci per a la Normalització Lingüística

Nova versió del DIEC, més informació en una sola consulta - Llengua i empresa

Butlletí "Llengua i empresa"

Nova versió del DIEC, més informació en una sola consulta


El Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) és l'obra de referència que estableix la normativa lèxica del català. Les paraules o expressions que apareixen en el diccionari han estat aprovades per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), l'acadèmia de la llengua catalana. El DIEC2, doncs, és un recurs que heu de tenir sempre present.

En la darrera actualització de la versió en línia del DIEC2 s'ha incorporat l'accés a la resta de diccionaris de l'Institut: el Diccionari de sinònims d'Albert Jané, el portal CiT (Terminologia de Ciències i Tecnologia), el Diccionari descriptiu de la llengua catalana i el Diccionari català-valencià-balear (DCVB).

Així, si un usuari cerca la paraula "comptable", a banda d'obtenir el resultat simple amb la definició del mot, també podrà accedir als quatre diccionaris que s'hi han vinculat mitjançant  quatre botons que hi ha a la part superior del resultat de la cerca. 

A més de la consulta en línia, també s'hi pot accedir a través de dispositius mòbils 

Cinc diccionaris amb característiques diferents

El DIEC2  és el diccionari normatiu i de referència de la llengua catalana. És un diccionari monolingüe i de definicions. Com a obra normativa que és, estableix la forma i el significat de les paraules reconegudes com a pròpies i generals de la llengua catalana. Permet fer una consulta bàsica, és a dir, veure la llista de les entrades que compleixen la condició de cerca seleccionada i una consulta avançada ja que permet introduir diversos filtres, per exemple per categories gramaticals.

El Diccionari de sinònims conté, en aquests moments, 27.542 articles i ofereix diverses opcions de cerca. Cada article consta d'una entrada i d'una llista de sinònims disposada per significat. A més a més, també s'hi dóna informació sobre la categoria lèxica i gramatical de cada mot.

El portal CiT conté essencialment tres apartats: una biblioteca en línia d'obres terminològiques (BiblioCiT), un motor de cerca avançat que permet de consultar totes les obres de la BiblioCiT simultàniament o per grups temàtics i la interfície ContextCit, amb informació de revistes especialitzades.

El Diccionari descriptiu de la llengua catalana és una obra que  reflecteix els usos lèxics reals i no només els admesos per la normativa lingüística; ofereix informació estadística sobre la utilització de la paraula, per exemple si s'usa més en plural o en singular, la conjugació sencera dels verbs i les variants o derivats de les paraules.

El DCVB, conegut també com a Diccionari Alcover-Moll, reuneix la llengua literària, dialectal, antiga i moderna i inclou informació morfològica del mot, la definició, la traducció al castellà, la pronúncia fonètica i les diverses accepcions dialectals, entre d'altres.

Si teniu algun dubte sobre aquesta eina o voleu més informació sobre altres recursos en línia feu-nos arribar la vostra consulta al empresa@cpnl.cat 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística