Consorci per a la Normalització Lingüística

Cinc en un - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Cinc en un


Tenim una gran notícia! L'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat noves eines a la versió en línia del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2), de manera després de fer la cerca d'un mot es pot accedir directament als resultats de quatre diccionaris més, cosa que ens estalvia passos i temps a l'hora de fer consultes i cerques terminològiques.

Les quatre obres que ara es poden consultar des del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) són el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) -més conegut per diccionari Alcover-Moll-, diccionari descriptiu i etimològic que recull lèxic del català de totes les èpoques històriques i de tots els dialectes. Està format per deu volums, conté més de 160.000 articles i moltes d'il·lustracions. El Diccionari de sinònims d'Albert Jané el formen 27.542 articles que consten d'una entrada i d'una llista de sinònims o més d'una, disposades per accepcions, és a dir, per significats. El Diccionari descriptiu de la llengua catalana (DDLC), que reflecteix els usos lèxics reals i no únicament els considerats admesos per la normativa (una obra en elaboració permanent). I, finalment, la Terminologia de Ciències i Tecnologia (CiT).

Una ajuda, doncs, que recolza en grans obres, que ens permeten recordar que recolzar és "col·locar una cosa de manera que descansi sobre un suport" (Va recolzar l'escala a la branca d'un pi), i també quan una persona s'aguanta fent descansar els colzes, l'esquena, etc., sobre un suport. En aquest cas, el verb sempre ha d'anar acompanyat d'un pronom (Quan surto al balcó em recolzo a la barana). Recolzar és correcte, doncs, quan és sinònim de repenjar-se. A més, es pot usar en un sentit físic i figurat, amb el significat de "basar-se" (La seva tesi recolza sobre la teoria de la relativitat).

En canvi, l'ús de recolzar és incorrecte en el sentit de "donar suport", "defensar", etc. perquè és un calc del verb castellà apoyar. Per tant, no els recolzarem perquè les seves propostes coincideixen amb les nostres, sinó que els donarem suport perquè les seves propostes coincideixen amb les nostres. En aquests casos cal utilitzar donar suport, defensar, sostenir, ajudar, aprovar, abonar, etc., segons el context. Pel que fa al nom recolzament, aplicarem el mateix criteri.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística