Consorci per a la Normalització Lingüística

Les entitats col·laboradores del VxL, bones aliades del programa també al Vallès Oriental - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Les entitats col·laboradores del VxL, bones aliades del programa també al Vallès Oriental


Les entitats que participen en el Voluntariat per la llengua (VxL) s'afegeixen a una àmplia xarxa que les fa més visibles al territori, tot promovent que les persones associades s'apuntin al programa i també organitzant activitats perquè voluntaris i aprenents les coneguin i hi trobin un espai per conversar en català.

El nivell de col·laboració en el VxL pot ser ben divers: des de només difusió fins a l'organització (o coorganització amb el centre de normalització lingüística corresponent) d'activitats de tot tipus, passant per l'oferiment de descomptes o avantatges per als participants en el programa.

En aquest sentit, el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental compta amb la implicació d'un bon nombre d'entitats amb què duu a terme diverses accions que exemplifiquen diverses possibilitats.

Una d'elles és la participació en els actes de presentacions de parelles lingüístiques: a Granollers, l'octubre passat, el responsable de Mans Unides del Vallès Oriental va explicar a les noves parelles la feina que l'entitat fa a la ciutat i, a continuació, el metge pediatra Iñaki Alegria (cooperant amb Àfrica i fundador de l'ONG "Alegria amb Gambo", que ha dut a terme alguns dels projectes de Mans Unides) va explicar-los el nou projecte solidari per disminuir la desnutrició infantil a Etiòpia en què que participa com a pediatra. A Montornès del Vallès, la presentació al novembre de la 23a edició del VxL a la població, va tenir la col·laboració del Centre d'Estudis de Montornès del Vallès (CEMV), en què membres de l'entitat van explicar als assistents la seva experiència a Polònia (on van viatjar per assistir a una trobada en record de les víctimes gitanes de l'holocaust) i que es va complementar amb la projecció d'un documental que havien rodat durant el viatge. A Cardedeu, també al novembre, l'Agrupació Coral Cardedeuenca va participar en l'acte de presentació de noves parelles del VxL amb una explicació a càrrec del seu president de la trajectòria de l'entitat (que el 2015 celebrava el seu centenari) que va ser il·lustrada amb un fragment del vídeo Cent anys cantant. A continuació, la coral va oferir un parell de cançons del seu repertori i, per acabar, es va tenir un record per a Ovidi Montllor, en el vintè aniversari de la seva mort, amb la interpretació de les cançons Als companys i La cançó de les balances (que també va ser cantada pels assistents, en un moment que va resultar ben especial i emotiu).

Pel que fa a les activitats, a Mollet del Vallès, per exemple, les parelles van ser convidades a participar a la Ludofesta que es va fer amb motiu dels 25 anys de la Biblioteca Can Mulà, el passat 15 de desembre: voluntaris i aprenents van poder conèixer diferents jocs en català en un acte obert a tota la població, fet conjuntament amb Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua i el TERMCAT. També al desembre, l'Agrupació Pessebrista de Parets del Vallès va oferir, per tercer any consecutiu, al VxL i l'alumnat de l'Oficina de Català una visita guiada pel 29è pessebre monumental de Parets, el més gran sobre taula de Catalunya, amb 230 m2 de superfície.

Quant als avantatges que les entitats poden oferir als participants en el VxL (que disposen d'un carnet que els identifica com a tals), n'hi ha de tot tipus i es poden consultar al web de VxL. A Cardedeu, per exemple, les parelles del VxL tenen aquest mes de gener l'entrada de franc a la 12a edició del Tastautors (si hi van voluntaris i aprenents sense la seva parella lingüística, tenen un 2 x 1), que organitza l'Associació Cultural l'Esquellot per promoure la música en català. També a Cardedeu, el CECUCA (Centre Cultural de Cardedeu) ofereix un descompte del 20% en la compra d'entrades per al VxL i l'alumnat del CPNL en la programació del primer semestre de 2016, que inclou teatre, música, dansa i espectacles infantils en català. A Parets del Vallès, el Teatre Can Rajoler ofereix també un 20% de descompte al VxL i l'alumnat del CNL de Vallès Oriental (que ja van assistir el passat 6 de desembre a veure l'obra Neus Català, Un cel de plom).

Una altra manera amb què les entitats poden participar en el programa és com a Punt d'inscripció o de trobada del VxL. Aquest és el cas d'El Gra, equipament juvenil de Granollers, que posa a disposició dels seus usuaris informació i fitxes d'inscripció del programa i també un espai perquè les parelles lingüístiques hi puguin conversar.

Les entitats interessades a adherir-se al VxL ho poden fer contactant amb el centre de normalització lingüística que tinguin més a prop (les dades de contacte es poden trobar al nostre web).

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística